Stadsherstel

De Amstelkerk, het kantoor van Stadsherstel, op het Amstelveld vanuit de lucht aan de Reguliersgracht. Deel van de foto van Aerovisio / Ronald Abelskamp uit 2010 (Wikimedia).

Stadsherstel

Kantoor :

Dirk van Hasseltsteeg  (1956-1957)

Prinsengracht 905 (1957-1959)

Keizersgracht 462  (1959-1990)

Amstelveld 10 (1990-heden)

 

Panden (alleen de op deze site vermelde panden) :

Herengracht 35

Herengracht 249

Herengracht 300 / Wolvenstraat 1a

Herengracht 325

Herengracht 361 (verkocht)

Herengracht 532 / Reguliersgracht 2

Keizersgracht 62

Keizersgracht 64

Keizersgracht 95b / Herenstraat 41

Keizersgracht 97

Keizersgracht 99

Keizersgracht 172A / Leliegracht 36

Keizersgracht 323

Keizersgracht 527

Keizersgracht 539

Keizersgracht 541

Keizersgracht 543

Keizersgracht 677

Keizersgracht 695

Keizersgracht 697

Keizersgracht 703

 

Voorspel 

Na de aanvaarding door de gemeenteraad van een aantal ‘wederopbouwplannen’ - die gepaard zouden gaan met grootschalige sloop - in februari 1953 begon het besef onder de Amsterdamse bevolking door te dringen dat de schoonheid van Amsterdam serieus wordt bedreigd door deze plannen. In de zomer van 1954 wordt een tentoonstelling gehouden in het Amsterdams Historisch Museum - in die tijd gevestigd in de Waag - onder de titel ‘Verdwijnend Stadsschoon’, waarmee de kwestie onder de aandacht van het grote publiek is gebracht.

Na een aantal acties van de jonge kunstenaar/journalist Geurt Brinkgreve komt De Amsterdamse Kring, opgericht direct na de oorlog door 27 hoofdstedelijke notabelen om bij te dragen aan de wederopbouw van de stad. Zij namen het initiatief tot de oprichting van Comité De Stad Amsterdam. In de vergadering van het Comité De Stad Amsterdam van 6 juli 1955 werd een ‘Memorandum ter voorbereiding van een Maatschappij Stadsherstel’ gepresenteerd.

 

 

Keizersgracht 543 - Nieuwe Spiegelstraat, foto rond 1970

Keizersgracht 539-543 - Nieuwe Spiegelstraat, foto rond 1970, foto Stadsarchief Amsterdam

Oprichting  Stadsherstel

De inspanningen van het comité ‘De Stad Amsterdam’ om te onderzoeken of het mogelijk is een maatschappij op te richten die, onafhankelijk van het gemeentebeleid, het verval van de binnenstad van Amsterdam zou kunnen keren, werpen in 1956 vruchten af. Een formule wordt ontwikkeld die nog steeds de organisatie van Stadsherstel Amsterdam bepaalt. Er is gekozen voor een N.V. en niet voor een Vereniging of Stichting omdat met een N.V. het mogelijk is om sneller te laten zien dat de Amsterdamse panden gerestaureerd kunnen worden en dat men graag in de stad wil wonen. De aandeelhouders krijgen een bescheiden dividend en hun aandeel groeit niet mee met de waardstijging van de organisatie. De overige verdiensten blijven binnen het bedrijf om nieuwe projecten te kunnen restaureren. Een N.V. dus die met het kapitaal van de aandeelhouders panden aankoopt en, indien daarvoor geld en subsidies aanwezig zijn, panden restaureert en opnieuw bewoonbaar maakt. Het is aan directeur Karel Wilhelm van Houten om de maatschappij van de grond te trekken. In de acquisitie van nieuw kapitaal speelde Six van Hillegom de grootste rol. ‘Bier-Six’ beschikt, als succesvol ondernemer, over een wijdvertakt netwerk en weet in korte tijd een eigen vermogen van ƒ 1.100.000 geplaatst te krijgen. Op 30 augustus 1956 wordt de maatschappij opgericht.

 

Sindsdien heeft Stadsherstel veel panden gerestaureerd en daarmee behouden voor de stad. Tegenwoordig is zij ook buiten Amsterdam actief. En er zijn, dit voorbeeld volgend, ook in enkele andere steden opgericht. Zij heeft nu meer dan 300 panden gerestaureerd.

 

Website Stadsherstel : www.stadsherstel.nl

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.