Het gebouw is gepland als het nieuwe kantoor voor de firma Adolph Boissevain en. Het kantoor is dan nog gevestigd op de Herengracht 237 - 239. Maar dat gebouw wordt te klein voor de zeer succesvolle bank. Ze zijn erg actief in de Verenigde Staten, waar ze veel geld weg zetten voor de aanleg van spoorwegen. Tijdens de eerste wereldoorlog halen ze ook geld in de Verenigde Staten op voor de financiering van Duitsland. Hierdoor komt de naam op de zwarte lijst van de geallieerden. Dat is de reden voor de naamswijziging van de firma in Pierson & Co. Het bouwdossier dat ik kreeg, daarop stond nog Boissevain op. Zo ook op de eerste ontwerpen van de architect van Gendt. Het eerste ontwerp, februari 1916, in die map is vermoedelijk een ontwerp voor Herengracht 206 - 212. Maar door de aankoop van Herengracht 214 is daarna toch besloten om meer in de breedte te bouwen en geen kelder te maken
Het wordt een kantoorgebouw met de gebruikelijke met conciërgewoning, in classicistische stijl. Het meest opvallende is dat de kluis op de begane grond is geplaatst.
Het antiek heeft twee wapenschilden, gemaakt door de beeldhouwer Johan Schreuder, gesteund door Mercurius die staat voor handel en Neptunus voor de scheepvaart en rechts de vrouwelijke personificaties voor cultuur en industrie. Daaronder op de banderolles het jaartal 'Anno MCMXVIII', en daartussen de initialen van de bank, 'P & Co.'.
Bij de verbouwing van 1958 – 1961 is de kluis naar de kelder verhuisd. Daarbij is het pand geheel onderkeldert. In 1989 heeft de bank, die dan Pierson, Heldring & Pierson heet, het pand verlaten en is verhuisd naar het Rokin 55 en is het gemoderniseerd.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.