Keizersgracht 440

<- 442 Keizersgracht             Panorama            Keizersgracht 436 ->

Keizersgracht 440

Keizersgracht 440

Keizersgracht 440 tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 440


Gebouwd           1897
Architect             Willem Hamer jr. (1843-1913)
Opdrachtgever   M.J. van de Waal & Co. en G.H. Klatte's Groothandel in Manufacturen
Monument          Rijksmonument

Keizersgracht 440, detail kolom

detail kolom

Het huidige gebouw

In 1897 zijn de panden 438 en 440 gesloopt en vervangen door het nieuwe gebouw voor de atelier-, kantoor- en magazijnruimte voor M.J. van de Waal & Co. en G.H. Klatte's Groothandel in Manufacturen.

Vanaf 1859 begint Marinus van de Waal daar met zijn confectieatelier en is zeer succesvol.

In 1981 wordt  M.J. van de Waal & Co overgenomen door G.H. Klatte's Groothandel in Manufacturen, gevestigd aan de Nieuwerzijds Voorburgwal. Het bedrijf wil op de Prinsengracht verder werken en uitbreiden.

Dit nieuwe gebouw is ontworpen door architect Willem Hamer, van wiens hand ook onder andere het Hotel de l' Europe is.

 

Op 13 juli 1897 legt het dertienjarige zoontje, Stephan van Klatte jr. de eerste steen van het pand. Het is in die tijd een bijzonder gebouw doordat het zulke grote ramen heeft. Op 2 mei 1898 wordt de opening van het nieuwe pand gevierd met een receptie en 's avonds een voorstelling in de Stadsschouwburg voor zo'n 650 personen, waaronder het gehele personeel, circa 450 mensen

 

Doordat het een inwendig staalskelet heeft, zijn er grote overspanningen mogelijk met dunne pilaren. Het gebouw heeft dan een monumentale entree met een indrukwekkende trap naar boven.

Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich vier grote kantoren.

Op de derde en de vierde verdieping is er een grote zaal. Daarachter ligt een lichthal, door alle verdiepingen heen, met een steeds zes meter brede ruimte rondom de balustrade. Royaal daglicht stroomt binnen tot aan de parterre, wat noodzakelijk is voor een confectieatelier in deze tijd. Alles wordt nog met gaslicht verlicht, elektrisch licht begint net aarzelend aan zijn opmars.

 

Biblitheek en daarna.

In 1977 is besloten de Amsterdamse Bibliotheek in het leegstaande pand van het confectieatelier aan de Keizersgracht 440 en aan de Prinsengracht onder te brengen. Aan de Prinsengracht wordt een nieuw gebouw neergezet, dat verbonden is met dit gebouw, dat blijft staan. Maar, omdat het gebouw te klein is, vertrekt in 2007 de bibliotheek naar het nieuwe gebouw op het Oosterdokseiland.

In 2009 is het plan ontwikkeld om een hotel te realiseren in de voormalige gebouwen van de bibliotheek. Er wordt verbouwd en het pand aan de Keizersgracht wordt gerestaureerd.

In de nacht van 12 op 13 juli 2011 slaat het noodlot toe en wordt het pand door brand zwaar beschadigd. Maar gelukkig wordt het toch weer opgeknapt en staat het er weer mooi bij. Het wordt nu verhuurd als kantoorruimte.

 

 

Keizersgracht 440 detail lijst

Keizersgracht 440 detail lijst

Keizersgracht 440 detail

Keizersgracht 440 detail

De Amsterdamse Bibliotheek

 

In 1977 is de administratie van Amsterdamse Bibliotheek naar het leegstaande pand van het confectieatelier aan de Keizersgracht 440 verhuisd. Dat valt samen met de nieuwbouw aan de Prinsengracht op de plek waar de andere gebouwen van De Waal hebben gestaan.

De bibliotheek is sinds 1919 gevestigd geweest aan de Keizersgracht 444 – 446. Op 7 juli 2007 (070707) wordt voor de bibliotheek het nieuwe gebouw officieel geopend. De gebouwen worden echter te klein voor de toenemende bezoekersaantallen en er wordt een nieuw gebouw aan het Oosterdokseiland neergezet. Op precies 6 juni 2007 om 18.06 uur wordt voor de laatste keer gebruik gemaakt van de uitleencomputer op de Prinsengracht en het gebouw gesloten. Het oudste lid, mevrouw Epke-Pothuizen, lid sinds 1959, mag voor de laatste keer een boek lenen. Ze kiest een thriller van John Grisham die ze dan ook mag houden. Hierna gaat de bibliotheek voorgoed dicht.

 

Hotel en kantoorruimte

In 2007 koopt het bedrijf Aedes Real Estate de gebouwen van de bibliotheek voor 18,5 miljoen euro om er een hotel in te vestigen. 

In 2009 is het plan ontwikkeld om een hotel te realiseren in de voormalige gebouwen van de bibliotheek en de kantoorruimte aan de zijde van de Keizersgracht. De panden aan de Prinsengracht worden verbouwd en het pand aan de Keizersgracht wordt gerestaureerd.

In de nacht van 12 op 13 juli 2011 slaat het noodlot toe en wordt het pand door brand zwaar beschadigd. Het pand is echter weer hersteld en het deel van het pand dat uitkijkt op de tuin, is nu hotel.

De Keizersgrachtzijde is verbouwd tot kantoorruimte, omdat het toch moeilijk als hotelruimte te gebruiken is. Het ziet er weer uit alsof het er altijd gestaan heeft.

 

 

Keizersgracht 440 Brand 13 juli 2011. Foto JelZo

brand 13 juli 2011. Foto JelZo

Naaisters voor Ateliers M.J. van de Waal & Co., achterzijde aan de Prinsengracht 607, maart 1948. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam.

Naaisters voor Ateliers M.J. van de Waal & Co., achterzijde aan de Prinsengracht 607, maart 1948. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.