Gebouwd : 1906
Architect :J.A. van Straaten jr.
Opdrachtgever : Friesch-Groningsche Hypotheekbank
Monument Rijksmonument
In 1905 koopt de NV Friesch-Groningsche Hypotheekbank te Groningen 442. De nieuwe eigenaresse laat de bouwval afbreken en vervangen door een kantoorgebouw van de architect Jacobus Augustinus van Straaten jr. De eerste steen wordt gelegd door Bernardus Dorhout Mees, de 16-jarige zoon van een van de directeuren van de NV Friesch-Groningsche Hypotheekbank.
Het nieuwe pand krijgt een recht afgesloten gevel met granieten sokkel, een platte stoep, paaltjes en een afsluithek. De bovenverdiepingen worden gemaakt van van groene verblendsteen en krijgt een doorlopende erker. Op de gevel worden de wapens van Friesland, Amsterdam en Groningen aangebracht.
Voor de sloop bevatte het pand een zolderschildering van Gerard de Lairesse met taferelen uit het leven van Simson en een voorstelling van een kind met bloemen. Deze schilderingen werden verwijderd en bewaard. Na de herbouw van 442 werden ze vervolgens weer teruggeplaatst in het nieuwe pand.
In het nieuwe pand neemt niet alleen de NV Friesch-Groningsche Hypotheekbank haar intrek, maar ook een makelaarskantoor: Müller, Siegmund & Schogthun. Aan dit kantoor waren de heren J.J.F.F. Muller ('de makelaar met de hoge hoed') en H.J.J.N.L. Siegmund ('Schele Siegmund.') verbonden. In de jaren '20 houdt de bankiersfirma Alsberg Goldberg & Co. kantoor in 442. In 1929 vestigt de 'Maatschappij tot aankoop, verkoop en verhuring van huizen' uit Rotterdam een kantoor van op een van de etages.
Eind jaren '30 koopt de 'Nv Maatschappij Heerengracht 444 tot exploitatie van kantoorlokalen' het pand voor ƒ 150.000. Vijf jaar later, in 1942, wordt de eigenaresse geliquideerd. De eerdergenoemde 'Maatschappij tot aankoop, verkoop en verhuring van huizen' koopt dan het pand. Deze dochter van de Rotterdamse bank R. Mees & Soonen blijft tot in 1957 in het pand gevestigd.
Elf jaar later koopt de Algemene Bank Nederland NV nummer 442 voor ƒ 900.000 en huisvest haar kantoor in het pand.
Nadien heeft de bank Nachenius Tjeenk & Co NV erin zijn kantoor gevestigd, totdat het in 2010 is overgenomen door Insinger de Beaufort en naar Herengracht 537 is verhuisd. Nu hebben verschillende bedrijven er hun kantoor.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.