Herengracht 440

<- 442 Herengracht                Panorama                Herengracht 438 ->

Herengracht 440 / Herengracht 366, plafondschildering.

Het huis bevatte tot 1953 een zolderstuk van Jacob de Wit uit 1750, voorstellende Apollo en de vier seizoenen. Dat is één van zijn laatste plafondschilderingen in opdracht van de toenmalige burgemeester Pieter van de Pol. Tijdens de oorlog is het naar Duitsland getransporteerd, maar na de oorlog is de plafondschildering weer in het huis teruggekeerd en herplaatst. Ook heeft Jacob de Wit heeft in 1752 ook nog drie deurstuken gemaakt, voorstellend drie kinderen bij het water 1). Hieronder de foto's van de werkkamer van Emiel A. de Raaij van de firma Emiel de Raaij als het er nog in volle glorie hangt.

Herengracht 440 Kantoor van Raaij 3

Het kantoor van Emile de Raaij met het plafondstuk en de drie deurstukken. Foto's moeten gemaakt zijn rond 1951-1952. Maker onbekend.

Als het pand in 1953 gehuurd wordt door de Hollandse Bank Unie, wordt het pand in 1957 anders ingedeeld, door de samenvoeging met Herengracht 434-438. Hierbij blijkt de kamer waar het plafondstuk hangt niet meer in te passen en wordt het plafonddoek en het stuckwerk opgeslagen in kisten en de kamer vervalt helemaal.

In 1983 vraagt ABN, de nieuwe eigenaar van de HBU, of Stadsherstel iets met het plafond kan. Het doek en het plafond worden overgebracht naar Herengracht 366, waarin het bijbels museum is gevestigd. Daar is de plafondschildering van Jacob de Wit weer in de achterkamer geplaatst.

Herengracht 440 opdeling

Foto van het plafond en de genummerde stukken in de kratten. Het is/was de bedoeling dit plafond compleet terug te zetten, maar dan moeten de maten wel kloppen met de oude kamer. Maker foto onbekend.

1) Heemschut, jaargang 1983, nummer 7/8, door Jaap van der Veen.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.