Keizersgracht 324, Felix Meritis

<- 326 Keizersgracht             Panorama            Keizersgracht 322 ->

Keizersgracht 324 -uitzicht1

Uitzicht vanaf het platform van Felix Meritis, het voormalige sterrenwacht platform

Uitzicht vanaf het platform van Felix Meritis, het voormalige sterrenwacht platform

Het prachtige uitzicht vanaf het platform boven op Felix Merites, hier zie je in het midden de Westerkerk. Als je een mooier, totaal uitzicht wilt zien, dan kan dat via deze link of op de foto te klikken.

Het Observatorium met het kunstwerk is dagelijks geopend voor bezoek (behalve zondag) t/m eind oktober. Onder leiding van een gids. Toegang: € 6,50 p.p.

Hieronder zie je de Westerkerk uitververgroot. Via de link zijn meer gebouwen uitvergroot te zien.

Uitzicht op de Westerkerk vanaf het platform.

Uitzicht op de Westerkerk vanaf het platform.

Observatorium, de geschiedenis

Het Observatorium, de Sterrenschouwplaats, van Felix Meritis is de plek waar ooit de Felixianen de hemellichamen bestudeerden en waar onder andere Arthur Schopenhauer genoot van het weidse uitzicht over de stad.
Hier richtte men overdag de kijkers op de bebouwde omgeving en ‘s nachts op de sterrenhemel. Dit Observatorium is het oudste nog bestaande astronomisch Observatorium in Nederland dat ontworpen is met de nadrukkelijke bedoeling er wetenschappelijk verantwoorde sterrenkundige en meteorologische waarnemingen te verrichten. Ook elders in West-Europa zijn er nauwelijks vergelijkbare observatoria te vinden. Het wordt in gebruik genomen in 1790 en blijft dat met wisselend succes tot aan de opheffing van Felix Meritis in 1889.<br/>Sindsdien is het niet meer voor publiek toegankelijk geweest. Met dit jubileumproject wordt het Observatorium van Felix Meritis na ruim 200 jaar opnieuw ontsloten en krijgt de oorspronkelijke functie van uitzichtpost en meridiaan van de stad een hedendaagse invulling. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om het ook 's nachts open te houden

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.