Keizersgracht 11-13

<- 9 Keizersgracht          Panorama         Keizersgracht 15 ->

Keizersgracht 11

Keizersgracht 11-13

Keizersgracht 11 - 13 tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 11 - 13

 

Gebouwd           1939
Architect            J.M. van Hardeveld
Opdrachtgever    Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland
Monument         Gemeente monument

 

 

Nieuw Kantoor ontworpen door J.M. van Hardeveld

Een kantoorgebouw uit 1939 voor de Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen ontworpen door architect J.M. van Hardeveld in een historiserende architectuur. De Vereeniging was al gevestigd op nummer 13 en als nummer 11 gekocht kan worden, laat de vereniging architect Van Hardeveld een nieuw gebouw ontwerpen.

Achter de traditionele gevel met een natuurstenen basement en een moderne kroonlijst bestaande uit een fries van ramen met daarboven een hoog dak met een dakkapel is het van binnen een modern kantoorgebouw. De bouwmaterialen zijn door de diverse leveranciers om niet voor het gebouw geleverd. Dat geldt ook voor de noodzakelijke extra spullen voor de inrichting van het kantoor.

 

De vereniging is opgericht in 1905 en bestaat nog steeds, onder de naam Koninkljjke Hibin. Het pand aan de Keizersgracht is in de jaren 1980 verlaten.

In september 1939 komt hier ook het Rijksbureau voor Bouwmaterialen, een van de in die tijd ingestelde Rijksbureaus voor Handel en Nijverheid die belast zijn met de distributie van grondstoffen, hulpstoffen, halffabricaten en industriƫle producten. De Hibin levert de directeur voor het Rijksbureau. Tijdens de oorlog valt het bureau onder de bezetter en in 1945 is het opgeheven.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.