Maris, Simon[1873-1935]

Simon Willem Maris[1873-1935], schilder

 

Spui .. 1899 Atelier

 

Keizersgracht 498 , vanaf 1902, vanaf 1904 ook Atelier

 

Sarphatistraat 6 vanaf 1927 woning

 

Johannes Verhulststraat 73 vanaf 1932 woning

 

Simon Willem Maris is geboren in Den Haag en een zoon van Willem Maris die ook kunstschilder is en waarvan ook werken in het Rijksmuseum hangen. Willem studeert vervolgens aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Simon Willem Maris

Simon Willem Maris

Vervolgens verblijft hij enige tijd in Brussel en maakt, zoals dat ook dan gebruikelijk is, studiereizen naar Parijs en ItaliĆ«. In 1900 vestigt hij zich in Amsterdam. In 1903 reist hij met zijn vriend Piet Mondriaan voor enkele maanden naar Spanje. Samen met Mondriaan en Arnold Marc Gorter schildert hij in de jaren daarna regelmatig aan het Gein, waar hij in 1906 ook Mondriaans portret tekent. Daar leert hij ook zijn toekomstige vrouw, Cornelia(Noot) den Breejen kennen, die vaker optreed als model bij het maken van zijn schilderstukken. In 1908, na een tijdje te hebben samengewoond,  trouwt hij met haar.

 

 

Hij werkt hij gedurende de zomers regelmatig in Zandvoort. Maris wordt vooral bekend als portrettist, veelal van wereldse vrouwen, vaak in opdracht. Ook maakt hij meer informele portretten, vaak moeders met kinderen of lezende vrouwen, regelmatig met zijn vrouw en later met de kinderen als model. Daarnaast schildert hij stadsgezichten, strandtaferelen, landschappen en stillevens. Hij werkt zowel in een realistische als impressionistische stijl, met veel aandacht voor de werking van het zonlicht. Zijn werk vertoont een opvallende verwantschap met dat van Albert Roelofs, eveneens de zoon van een bekende Haagse Scholer, Willem Roelofs.
Maris is een bekend figuur in Amsterdamse kunstenaarskringen rond 1900 en heeft een ruime levensstijl. Hij overlijdt in 1935, 61 jaar oud. Zijn werk bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Dordrechts Museum, het Drents Museum te Assen, het Groninger Museum, het Gemeentemuseum Den Haag en het Gemeentemuseum Arnhem.

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.