< Raam 1e, 1-2                                                                 Terug naar zijkant Rijksmuseum                                                          Raam 3e 1-2 > 

 

Tweede etage, raam 1 en 2 zijde Hobbemakade

 

Eerste raam met Dierick Bouts, tweede raam Gebr. van Eijck

Linkerraam met Dierick Bouts en rechts Gebr. van Eijck

Linkerraam met Dierick Bouts en rechts Gebr. van Eijck

Dierick Bouts, Dieric Bouts of Dirk Bouts (waarschijnlijk Haarlem, ca. 1410 - Leuven, 6 mei 1475)

Hij was een kunstschilder die wordt gerekend tot de Vlaamse Primitieven. Hij vestigde zich in Leuven en trouwde er in 1448. Ook zijn kinderen Dirk Bouts de Jongere en Albert Bouts werden kunstschilder.

Gebr. van Eijck, dat zijn Hubert en Jan van Eyck.

Hubert van Eyck of Huybrecht van Eyck (ca. 1366–1426)

Hij was een Vlaams schilder en oudere broer van Jan van Eyck. Hubert was de oudste van de schildersfamilie Van Eyck. Er blijft onzekerheid omtrent zijn geboorteplaats. Maaseik wordt algemeen vooropgesteld voor het middeleeuwse Eyck, in het Maasland. Het standbeeld van de broers Jan en Hubert staat er op de markt. De precieze geboortedatum van Hubert van Eyck is ook niet bekend. Het jaar van overlijden staat wel vast, al wordt zowel 18 augustus, als 18 september genoemd als dag van overlijden.
Het werk "De drie Maria's bij het graf van Jezus" is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
Het Lam Gods schilderde hij samen met zijn broer Jan van Eyck. Vermoedelijk is hij het schilderij begonnen, maar heeft zijn jongere broer het afgewerkt.

Jan van Eyck (Maaseik?, ca. 1390 - Brugge, 9 juli 1441)

Hij was een kunstschilder uit de Zuidelijke Nederlanden en naast Rogier van der Weyden de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Jan van Eyck was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en stond al vroeg te boek als de "uitvinder" van de olieverfschilderkunst. Dit laatste werd in de 20e eeuw als een legende ontmaskerd, maar het staat vast dat Jan van Eyck in de ontwikkeling van deze techniek een doorslaggevende rol heeft gespeeld. Jan van Eyck introduceerde in de schilderkunst een nooit eerder gezien naturalisme dat zijn wortels heeft bij eerdere ontwikkelingen in de miniatuurkunst. De verfijnde olieverftechniek en de op waarneming gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid waren de belangrijkste elementen van de Eyckiaanse kunst die spoedig in heel Europa navolging zouden krijgen. De innovaties van Jan van Eyck lopen verbazingwekkend parallel met ontwikkelingen in de Florentijnse schilderkunst van het Quattrocento. Over de banden tussen Van Eyck en zijn Italiaanse collega's (Masaccio, Domenico Veneziano e.a.) is door kunsthistorici al veel gespeculeerd, maar alsnog ontbreken tastbare bewijzen of documenten die deze verbanden kunnen concretiseren. Jan van Eyck verpersoonlijkt ook de overgang van de schilder als een naamloos en bescheiden ambachtsman naar een zelfbewust, geleerd en beroemd individu. Jan van Eyck signeerde en dateerde veel van zijn werken op de lijst of verborgen in het schilderij. Op sommige lijsten is ook zijn devies "Als ich can" aangebracht. Deze elementen wijzen op Jan van Eycks trotse en zelfbewuste houding, een attitude die in de toekomst typerend zal worden voor de kunstenaars van de "Renaissance".

(bron Wikipedia)

Lam Godsretabel uit 1432 door Gebr van Eijck, in de Sint-Baafskathedraal Gent

Lam Godsretabel uit 1432 door Gebr van Eijck, in de Sint-Baafskathedraal Gent

De Man met de rode tulband (vermoedelijk zelfportret van Jan van Eyck)

De Man met de rode tulband (vermoedelijk zelfportret van Jan van Eyck)

Dierick Bouts - Triptiek van het martelaarschap van de heilige Erasmus

Triptiek van het martelaarschap van de heilige Erasmus geschilderd door Dierick Bouts in 1458, van Sint-Pieterskerk, Leuven