Keizersgracht 123, het huis met de hoofden

<- 121 Keizersgracht              Panorama              Keizersgracht 125 ->

Keizersgracht 123

Keizersgracht 123

Keizersgracht 123 tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 123 Huis met de hoofden


Gebouwd           1622
Architect            Hendrick de Keyser / Pieter de Keyser
Opdrachtgever    Nicolaas Sohier
Monument         Rijksmonument

 

 

Bewoners na 1800

Daarna betrokken verschillende eigenaren het pand. Vanaf 1811 was de prestigieuze kunsthandel De Roos er gevestigd. Rembrandts ‘Anatomische les’ werd er in 1928 verkocht aan de staat der Nederlanden. Later,  vestigde zich de eerste HBS van Amsterdam in het pand en de Openbare Handelschool. Gevolgd door het Conservatorium en de muziekschool van Toonkunst. Van 1931 tot begin jaren tachtig maakte een bonthandelaar gebruik van het pand.
Vanaf 1984 is het Bureau Monumenten en Archeologie er in gevestigd, tot haar vertrek naar de Basel, samen met het gemeentearchief. Het huis werd in 2006 verkocht aan zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman die er een deel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) in onder wilde brengen.
Na een restauratie in 1907 werd het gebouw van 1909 tot 1931 gebruikt door het Conservatorium van Amsterdam. Daarna was er een bonthandel gevestigd. Na een restauratie, waarbij aanbouwtjes uit 1870 in de keurtuin werden gesloopt, de dubbele achtergevel werd gerestaureerd en een originele schouw werd teruggeplaatst die destijds in het Stedelijk Museum werd bewaard, is sinds 1983 het Bureau Monumenten & Archeologie(BMA) in dit pand gevestigd. Maar met de verwerving van "De Basel", waar ook het stadsarchief in zit, is het BMA ook verhuis daar naartoe in 2007. Het huis is in 2006 gekocht  de zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman. Hij wil er een deel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) onderbrengen in het pand.

 

Keizersgracht 123, huis met de hoofden

Keizersgracht 123 poort

Keizersgracht 123 poort

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.