Gebouwd 1864
Architect G.B. Salm
Opdrachtgever Algemeene Maatschappij voor Handel en Nijverheid
Afgebroken 1896 (doorbraak Raadhuisstraat)
1853 : LL 222 (huisnummer 1853-1875)
1808 : 41 2235 (verpondingsnummer)
1796 : 41 298 (kleinnummer)
1732 : 41 2228 (verpondingsnummer)
Kadast: E 4610 (kadaster oud)
De schoorsteenmantel nogmaals gefotografeerd. Maar nu kort geleden door het Rijksmuseum. Het schoorsteenstuk is gemaakt door Jacob de Wit in 1748 (met signatuur)
Het stelt de doop van een kamerling (kamerheer) voor door de apostel Filippus, zoals dit verteld wordt in de Handelingen van de Apostelen. Volgens dit verhaal maakte de kamerling deel uit van het gevolg van een hooggeplaatst persoon uit Afrika, die op weg was naar Jeruzalem om daar te bidden. Toen Filippus hem Jesaja hoorde lezen, vroeg hij hem of hij het ook begreep. De hoogwaardigheidsbekleder verzuchtte dat hij nooit les gekregen had en dus ging Filippus naast hem op zijn wagen zitten en begon hem te onderwijzen. Het toeval wilde dat de hoogwaardigheidsbekleder juist Jesaja's profetie van de Messias las en nadat de kamerling Filippus vroeg wie Jesaja precies bedoelde, begon hij hem te vertellen over Jezus. Nadat Filippus gesproken had, was de kamerling er zo van overtuigd dat Jezus de Messias was, dat hij zijn heer vroeg de wagen bij een water te stoppen om door Filippus gedoopt te worden. (bron Wikipedia)
De voorgevel van Keizersgracht nr. 187 vormt het decor van dit portret van de boekhandelaar en kunstverzamelaar Jan de Groot (1733-1801) met zijn 9-jarige dochtertje Margaretha Elisabeth en zijn moeder, Margaretha Steenmulders. De Groots verhuizing naar het monumentale pand aan de Keizersgracht in 1777 vormde wellicht de aanleiding tot de opdracht aan Hendrik Pothoven. Van deze schilder had hij enkele stadsgezichten in zijn kunstcollectie, die zich bevond in het afgebeelde huis. Aangezien Margaretha Steenmulders overleed in het voorjaar van 1777, is haar portret misschien na haar dood geschilderd. Dochter Margaretha Elisabeth trouwde in 1788. Na de dood van haar vader kwam in 1804 zijn verzameling onder de hamer, maar dit schilderij bleef in de familie.
Bron Amsterdam Museum
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.