Haarlemerpoort 1615 - 1837

<- Derde Haarlemmerpoort                                                                           Vijfde Haarlemmerpoort ->

Haarlemmerpoort  4 (Haarlemmerplein)

 

Gebouwd           1615
Architect            Hendrick de Keyser
Opdrachtgever    Stad Amsterdam
Afgebroken        1837

 

In de loop van de tijd neemt de directe dreiging voor de stad af. Door de toenemende vuurkracht van de kanonnen moet de verdediging verder van de stad komen te liggen. Ook om andere reden worden de verdedigingslinies verder weg opgebouwd. Zo wordt de Hollandse Waterlinie ontwikkeld, het concept is al in 1590 bedacht maar is in het rampjaar 1672 rond Amsterdam verder ontwikkeld. Daardoor wordt de directe dreiging voor de stad minder groot en zie je ook de veiligheidsmatregelen minder worden op de verschillende prenten. Er is een prent uit 1665, dan uit 1793 en de laatste uit 1832.

 

 

Poort 4 Haarlemmerpoort 1665 prent SAA

Een prent van 1665, de beveiligingsmatregelen zijn maximaal. Er is een voorpoort op de Haarlemmerdijk, een wachthuisje op de brug en de palenrij langs de muur, zodat schepen niet tegen de muur kunnen aanmeren. Stadsarchief Amsterdam

Poort 4 Prent poort NL-Hlm NHA 359 051365

Prent uit 1793 van de poort met de bruggen, het wachthuisje in het midden is verdwenen en de palenrij langs de muur is ook al verdwenen. Prent van het Noordhollands Archief.

poort 4 tekening 1832 Dankes

Een tekening van Dankes uit 1832. Hierop lijkt al een deel van de muur rondom Amsterdam al te zijn verdwenen. Ook de ophaalbruggen lijken te zijn vervangen door vaste bruggen.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.