Haarlemerpoort 1 1380 - 1506

<- Vijfde Haarlemmermeerpoort                                                                           Tweede Haarlemmermeerpoort ->

Foto's Spaardammer sluis.

 

Hieronder een aantal foto's en een prent van de Spaardammersluis, op de plek van de huidige Martelaarsgracht, de plek waar vroeger de eerste Haarlemmerpoort stond. Na de afbraak van de poort is de sluis die eronder lag, in gebruik gebleven om de waterstanden in de stad goed te kunnen reguleren. Met de bouw van de Oranjesluizen aan de kant van de Zuiderzee worden de sluizen naar de stad overbodig. De Oranjesluizen, die gereed komen in 1872, zijn een onderdeel van het nieuwe Noordzee kanaal dat in 1876 gereed komt. Het waterpeil in de stad wordt vanaf dan geregeld door de zeesluizen bij IJmuiden en de Oranjesluizen. Dat is ook goed te zien op te tekening en de foto’s die allen van na 1872 dateren en waar een sluis is te zien openstaande deuren. De Spaardammer sluis is bij de demping in 1884 van de Nieuwezijds Voorburgwal en de Martelaarsgracht gesloopt.

 

De foto's van de sluis voor de afbraak, de eerste gezien vanaf het Ij naar de Martelaarsgracht in, de andere twee vanaf de Spuistraat of het Hekelveld. Onderaan is een kaart met de standpunten van de fotograaf/tekenaar.

 

 

Poort 1 Prins Hendrikkade 27-32 1861 SAA

De Texelsekade en de Haringpakkerij, thans Prins Hendrikkade, gezien vanuit de in 1871 gesloopte Nieuwe Stadsherberg met in het midden de Martelaarsgracht. Foto Photographisch Etablissement Munnich en Ermerins 1861, Stadsarchief Amsterdam.

Poort 1 18-26 Oosterhuis 1884 SAA 2

Martelaarsgracht 18 - 26, de sluis is nog niet afgebroken maar wel al buiten gebruik. De deuren staan open omdat de nieuwe sluizen in het stationseiland al in gebruik zijn. Foto Peter Oosterhuis uit 1884, Stadsarchief Amsterdam.

Poort 1 Rieke 1883 SAA

Achterzijde Raamskooi 6 - 12, Martelaarsgracht en Nieuwedijk 47 en 32, kijkend naar het Hekelveld. De sluis is nog niet afgebroken maar wel al buiten gebruik. De deuren staan open omdat de nieuwe sluizen in het stationseiland al in gebruik zijn. Prent J.M.A. Rieke (1851-1899) uit 1884, Stadsarchief Amsterdam.

Poort 1 Kaart fotograaf

Kaart met de plekken waar de fotografen gestaan hebben. Nummer 1 is de bovenste foto.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.