Catharina Kruysveldt-de Mare[1874-1956]

Catharina Kruysveldt-de Mare[1874-1956]

 

Spiegelgracht

 

Prinsengracht 482

 

Keizersgracht 700

 

Catharina Kruysveldt-de Mare (Amsterdam, 23 december 1874 - Haarlem, 26 mei 1956)  komt uit een arbeidersgezin en begint op jonge leeftijd te werken als naaister. Op haar negentiende trouwt ze met passementenmaker Gerard Kruysveldt[1869-1938]. Een passementenmaker voorziet kleding van knopen, zakken en linten, dit vooral bij (militaire) uniformen. Als het slecht gaat met de passementenzaak van haar man neemt ze naaiwerk mee naar huis. Zo maakt ze blouses voor Hirsch & Cie. Vanaf 1913 gaat Kruysveldt naar Parijs om er ontwerpen voor haar eigen klanten uit te zoeken.

 

Maison C. Kruysveldt de Mare, zoals het modehuis van Kruysveldt officieel heet, was een "gesloten" modehuis waar klanten alleen op afspraak of introductie binnen komen. Haar klantenkring bestaat uit de echtgenotes van rijke zakenlieden en adel. Eerst is haar salon gevestigd in het woonhuis van de familie aan de Spiegelgracht, in 1912 verhuizen ze naar de Prinsengracht en in 1927 naar de Keizersgracht 700. Een van de eerste grote shows wordt in 1928 gegeven in de bekende zaal 'Huize Couturier', Keizersgracht 674, dat vooral door hogere kringen bezocht wordt en waar evenementen door hen worden georganiseerd.

 

In 1929 richt ze N.V. Dames Modeonderneming Kruysveldt-De Mare om het zo financieel beter te regelen. Ze geeft vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw twee maal per jaar grote modeshows in hotels, zoals in het pas geopende Carlton Hotel waar ze haar keuze uit de Parijse collecties van dat jaar presenteert. Voor haar Nederlandse klanten maakt ze aan de hand van deze modellen licentie kopieën, waarvoor ze de licenties van verschillende Parijse modehuizen moet kopen. Ze geeft haar op 13 september 1955 de show waarbij gevierd wordt dat ze 50 jaar in de Haute couture zit. Ze is dan ook alweer 80 jaar.

 

In 1955 beginnen haar kleinzoon en zijn vrouw, die voorheen bij haar werkzaam waren, een eigen modehuis en nemen veel klanten van Kruysveldt mee. In 1956 gaat Maison Kruysveldt failliet. Kort na de sluiting van haar modehuis overlijdt Catharina Kruysveldt de Mare.

Keizersgracht 700 - Kruysveldt - de Mare SAA

Catharina Kruysveldt-de Mare[1874-1956], eigenaresse van N.V. Dames Modeonderneming Kruysveldt-De Mare en de echtgenote van Gerardus Kruijsveldt, foto uit atelier J. Merkelbach, datum onbekend, stadsarchief Amsterdam.

Keizersgracht 700 - Gerardus Kruijsveldt SAA

Gerardus Kruijsveldt[1869-1938], de echtgenoot van Catharina Kruysveldt-de Mare, van Atelier J. Merkelbach, stadsarchief Amsterdam

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.