Keizersgracht 313

<- 311 Keizersgracht              Panorama              Keizersgracht 315 ->

Keizersgracht 313

Keizersgracht 313

Keizersgracht 313, Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 313

 

Gebouwd           1914
Architect             J. Verheul Dzn. en C.N. van Goor
Opdrachtgever    R.S. Stokvis & Zonen
Monument         Gemeente monument

 

 

Zaal nu in depot Amsterdammuseum

Het afgebroken huis had een mooie zaal die er bij de afbraak is uit gehaald en is opgeslagen. Het Amsterdams Museum heeft deze zaal, gekocht in 1952 en opgeslagen in haar depot. 

 

Kamerbetimmering met wanddecoraties, spiegel en schoorsteenmantel afkomstig uit zaal van het afgebroken pand Keizersgracht 313 zijn bewaard gebleven. Een deel van de beschilderingen zijn vermoedelijk gedaan door de bekende schilder Jurriaan Andriessen (1742 - 1819).

 

De kamerbetimmering bestaat uit drie wanden van eikenhout en een vensterwand voor ramen vanaf vloer tot plafond. De betimmering bestaat uit een lambrizering met rozetten, pilasters met cannelures en Korinthische kapitelen en diverse sierlijsten. De betimmering beschikt over een grote dubbele deur in de lange wand, een schoorsteenmantel van wit en geel marmer en een grote spiegel in de korte wanden. De verbouwing is uitgevoerd door Johan Goll van Franckenstein en de meubels zijn uit de Frederik Muller & Cie meubelcollectie. Wanddecoratie afkomstig uit zaal van Keizersgracht 313 , 1780 - 1799 onbekend (schilder) Jurriaan Andriessen (1742 - 1819) (schilder) inv.nr. KA 12905.1 in depot Trefwoorden wanddecoratie, stilleven, Keizersgracht 313, verbouwing, Johan Goll van Franckenstein, Frederik Muller & Cie meubelcollectie.

 

De onderstaande foto's zijn gemaakt bij/na de afbraak van de kamer. De stukken van de kamer zijn nu opgeslagen in het depot van het Amsterdam Museum.

 

 

Keizersgracht 313 intrieur

Wanddecoratie afkomstig uit zaal, toegeschreven aan Jurriaan Andriessen (1742 - 1819)

Keizersgracht 313 intrieur

Bovendeurstuk behorend bij de dubbele deur van de zaal, toegeschreven aan aan Jurriaan Andriessen (1742 - 1819)

Keizersgracht 313 intrieur

Allegorie op herfst en winter behorende bij de zaal, toegeschreven aan aan Jurriaan Andriessen (1742 - 1819). Het schoorsteenstuk verbeeldt een scène met vier putti in een landschap. Links twee zittende putti die vruchten in de handen houden, rechts twee staande putti met een pot wierook. In het midden bevindt zich een hond.

Keizersgracht 313 intrieur

Een stuk behangsel op raam. Op de hoofdzakelijk lichtgroene achtergrond prijkt een decoratieve compositie van voluten en bloemslingers. In het midden aan de onderkant zijn twee gekruiste takken, waarboven zich een wierookvat bevindt.

Keizersgracht 313 intrieur AM

Interieur uit het oude huis.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.