Keizersgracht 55 - 61

Twee gevelstenen voor P.C. Hooft

Dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft werd geboren 16 maart 1581 en drie eeuwen later wordt zijn geboortejaar herdacht. Daarvoor wordt in 1879 al een commissie gevormd die deze viering gaat organiseren. Er komt dan een uitvoering van het enige blijspel dat Hooft heeft geschreven, zij het met veel gekrakeel over kuising van de taal en er wordt een gevelsteen gemaakt door commissielid Eduard Colinet. Deze gedenksteen is gemaakt tegen de onkostenvergoeding van 700 gulden.

De twee gevelstenen van PC Hooft zijn geplaatst in 1881 in zijn toenmalige woonhuis op nummer 65, wat ook goed te zien is op de tekening. De gevelstenen worden op 16 maart 1881 onthuld door burgemeester Van Tienhoven. 

 

Afbraak in 1913

Het huis is in 1913 afgebroken maar de gevelstenen worden dan veilig gesteld in de tuin van het Rijksmuseum en ze hebben daar 27 jaar gelegen. In 1940 is de steen herplaatst in het pand van de broeders van Barmhartigheid van Sint Joannes de Deo die daar een verzorgingstehuis hebben. De steen wordt geplaatst in de gevel van het trappenhuis rechts onder de eerste verdieping. De gevelsteen met het hoofd is duidelijk te zien op de foto van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. De broeders hebben in 1972 het pand verlaten waarna het gebouw in 1976-1977 is afgebroken.  Bij de bouw van de nieuwe gevel van nr 55A-61D zijn de gevelstenen daarin weer herplaatst. 

 

In het hoekpand Keizersgracht 508 is ook een gevelsteen van PC Hooft geplaatst.

Keizersgracht 55 - 61, gevelsteen PC Hooft

Gevelsteen met het hoofd van PC Hooft

Keizersgracht 55 gevelsteen PC Hooft

Gevelsteen met tekst "1581 Prt Corns zn HOOFT 1647"

Keizersgracht 5, foto Stadsarchief Amsterdam

Keizersgracht 65 tekening gevelsteen die nu in 55 - 61 geplaatst is, tek. Stadsarchief Amsterdam

Keizersgracht 65, prent uit 1881, Stadsarchief Amsterdam

Keizersgracht 65 tekening uit 1881, het woonhuis van PC Hooft, prent getek. door Greive jr. (tekenaar) van Stadsarchief Amsterdam

Verzorgingshuis van de Broeders van Barmhartigheid van Sint Joannes de Deo

Verzorgingshuis van de Broeders van Barmhartigheid van Sint Joannes de Deo, foto website Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Sint Agatha

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.