Herengracht 243a

<- 243 Herengracht            Panorama           Herengracht 245 ->

Herengracht 243a

Herengracht 243a

,tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Herengracht 243a / Gasthuismolensteeg 20 de Transvaalsche boer

Gebouwd            1900
Architect             G. van Arkel 
Opdrachtgever    J.M. van Kelckhoven, wed. van C.F. v.d. Dusse
Monument          Gemeentelijk monument     



Herengracht 243a, beeld van de Transvaalsche Boer

Beeld van de 'Transvaalsche Boer', het rode beeldje van Paul Kruger.

Huis van G. van Arkel

Sinds 1900 staat hier een winkelhuis, gebouwd door G. van Arkel, architect, voor J.M. van Kelckhoven, weduwe van C.F. v.d. Dusse. De originele teakhouten pui is van onbehandeld hout, de gevel wordt opgeluisterd door natuurstenen blokjes en 'gele, groene en witte banden' van verglaasde steen. Oorspronkelijk spreekt de gevel sterker door deze kleurcontrasten van het materiaal. Dit contrast is duidelijk verzwakt door de later aangebrachte cremewitte, grauwig verkleurde verflaag.

In de hoge winkelruimte wordt het sigarenmagazijn "De Transvaalsche Boer" gevestigd, het beeldje van de Zuid-Afrikaanse boer van de hand van Johann Zeitz op de uitstekende puibalk herinnert aan de Boerenoorlog (1899-1902). 

In 1919 wordt het hoekhuis verkocht aan de schoenmaker J.P. Verheven die zijn zaak heeft in het naastliggende pand Gasthuismolensteeg 18. Er wordt dan op de Herengracht een nieuwe ingang gemaakt, Herengracht 243a. Tevoren was er alleen een ingang aan de Gasthuismolensteeg.

 

Restauratie

De restauratie van het markante hoekpand aan de Herengracht en de Gasthuismolensteeg vindt plaats in 2000/2002 onder leiding van architect H. Spreeuwenberg. De architect wordt al vijf jaar daarvoor door een aannemer in de arm genomen, maar hij kan pas aan zijn werk beginnen nadat het gekraakte pand is ontruimd. Het pand Gasthuismolensteeg 18 is bij het pand Herengracht 243a - Gasthuismolensteeg 20 getrokken, waarbij het oude pand is afgebroken en vervangen door een modern glazen pand.

De opmerkelijke kleuren van de gevel en het houtwerk zijn de uitkomst van verfsporenonderzoek van F. Franken. Op basis van dit door Bureau Monumenten & Archeologie geïnitieerde kleuronderzoek, is gekozen voor interpretatie van de kleurafwerking zoals die in het verleden is geweest. Met name de oorspronkelijke heldergroene en okergele Van Arkel-kleuren vallen op. De restauratie wordt in maart 2002 afgerond met de onthulling van het beeldje van de Transvaalsche Boer.

Herengracht 243a platte grond 1900

De oorspronkelijke plattegrond van het nieuwe pand van van Arkel. Uit het Bouwkundig Weekblad jrg 20 (1900)

Herengracht 243a Tekening van het pand 1900

Tekening van het pand. Uit het Bouwkundig Weekblad jrg 20 (1900)

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.