Gebouwd 1890
Architect architect A. Salm G.B.zn
Opdrachtgever Jacobus Nienhuys
Monument Rijksmonument
De tabakshandelaar-miljonair Jacob Nienhuijs [1836-1927] die in 1870 terugkeerde uit Nederlands-Indiƫ, heeft kort na de brand van 382a in 1888 dit huis en 380 afgebroken om door de architect A. Salm G.B.zn een groot nieuw huis te bouwen in de vroege Franse renaissancestijl van de Loirestreek (een stijl die in Nederland slechts uiterst zelden navolging vond). De afwerking was zeer verfijnd. Achter het Huis van Nienhuijs was een ruime plaats, waar een put in gotische stijl is gebouwd en als afsluiting een ruim koetshuis in de overgangsstijl van gotiek naar renaissance. De interieurs zijn rijk van uitvoering. En hij heeft het pand direct voorzien van electriciteit, de generator staat dan in het koetshuis.
Jacob Nienhuijs die er van 1893 tot 1909 woont, is door de toenmalige grachtbewoners niet geaccepteerd. In 1910 verlaat hij het huis en wordt het kantoor voor zijn bedrijf. In 1921, het wordt het kantoor voor de Deutsche Bank, is de binnenplaats bebouwd, eronder is een grote kluis gemaakt en het achterhuis wordt met het hoofdgebouw verbonden. De Bank is onder directie van Hermann Duferen W.Pannenborg, die ook 364 heeft toegevoegd. Na de oorlog zetelt er de Raad voor Rechtsherstel. In 1948 is het pand voor f 600.000 gekocht door de Nederlandse Bank die de kluizen onder het gebouw al enige tijd in gebruik heeft en het in 1965 voor een miljoen aan het Rijk (Afd. Financiƫn) overdoet. In 1996 -1997 wordt het pand weer gerestaureerd voor het toenmalige Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dat nu het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heet. En ook zij gebruiken de kluis voor het opslaan van de archiefstukken.
De vergaderzaal op de eerste verdieping, met het cassetteplafond, de nep kachel en de speciaal voor dit gebouw gemaakte lampen. Het zijn lampen zoals ze origineel er ook gehangen hebben. Het gebouw is direct voorzien van elektrische verlichting. Vandaar deze speciale armaturen, er was nog niets in Nederland.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.