Keizersgracht 824

Keizersgracht 824 Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 824

Keizersgracht 824

Keizersgracht 824


Gebouwd           1672 
Architect            Samuel van der Hagen
Opdrachtgever    Samuel van der Hagen
Monument         Rijksmonument

 

 

Dit zijn vijf woonhuizen met een winkelhuis, dat in 1672 is gebouwd door de meesterhuistimmerman Samuel van der Hagen (van Leiden). Het gehele complex is voor eigen rekening gebouwd. Elk huis is gemiddeld 4,80 m breed, het hoekhuis is 4,50 bij 10,28 m diep.

Elk huis heeft een ingezwenkte halsgevel met bloemversiering op de zijkanten, een segmentvormig fronton, festoenen om de hijsbalk, twee ovale lichten in zandstenen omlijsting en een lint met de bouwdatum ยท 1672. En ook tweeguirlandes op de borstweringen, een hoge stoep en omlijste toegang. Het hoekhuis met eenzelfde hals aan de Amstel en aan de Keizersgrachtzijde een pui met ingang, rechte gootlijst, kap met dakvenster en twee pothuizen. Van deze zes huizen zijn 818, 822 en 826 het best bewaard gebleven. 

 

Het huis is in 1869 verbouwd door M. G. Tabak. Het krijgt dan een rechte kroonlijst met drie consoles, waarboven de oude kap bijft uitkomen. En het krijgt een platte stoep met drie afsluitpaaltjes. De toegang blijft omgeven met lijstwerk.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.