Keizersgracht 730-734

Keizersgracht 730-734 Tekening Grachtenboek 1767

Tekening Grachtenboek 1767

Keizersgracht 730-734

Keizersgracht 730-734

Keizersgracht 730 - 734

 

Gebouwd           1671
Architect            Adriaan Dortsman ?
Opdrachtgever    Pieter Cornelis Hasselaar
Monument         Rijksmonument

 

 

Drie huizen achter gemeenschappelijke zandstenen gevel in strakke stijl van Adriaan Dortsman, kroonlijst met trigliefen, dwarsdak, attiek met beelden verdwenen, het middelste huis heeft met raam- en deuromlijsting geaccentueerde middentravee met zeer hoge dubbele stoep, oorspronkelijk hadden de twee ramen brede raamassen ter weerszijden een eigen stoep. Bij de verbouwing van 1775 is een hoge stoep aangelegd met balusters met Andreaskruizen: verbouwing toen was in opdracht van burgemeester Pieter Cornelis Hasselaar.

 

 

In 1901 wordt het huis, nummer 732 in gebruik genomen door Napoleon le Grand als toonzaal voor meubels van hoge kwaliteit. Het wordt het "Modelhuis le Grand" dat zich in de loop der jaren uitbreid naar de andere twee panden. In 1920 verlaat hij de huizen en vertrekt naar de Kerkstraat 345. Dat het een gerenommeerd bedrijf is, blijkt ook wel uit het bezoek dat Wilhelmina brengt aan 't Modelhuis op haar officiĆ«le rijtoer door Amsterdam in 1911.

 

In 1923 wordt het gehele pand, 730-734, door de gemeente gekocht om er het laboratorium voor levensmiddelen in onder te brengen. Daarbij wordt het aanzien van het pand drastisch veranderd. De drie stoepen worden vervangen door een dubbele stoep in het midden.

Van binnen blijft er vrijwel niets meer over van het oorspronkelijke interieur. Het wordt geheel ingericht als laboratoriumruimtes en kantoor. Rechts, 730 wordt de voordeur voor de conciƫrge, aan linker kant komt een transformatorruimte van het GEB. Het kantoor wordt geopend op 17 maart 1924.

 

In 1983 koopt de Exploitatiemaatschappij De Purmer BV de panden om ze te verbouwen tot 19 appartementen. Exploitatiemaatschappij De Purmer BV is de voorloper van Linden Groep Vastgoed die meer panden langs de grachten heeft ontwikkeld.

Keizersgracht 730 dr souterain

Deur naar het souterrain van nummer 730

Keizersgracht 730 Snijraam boven de voordeur

Snijraam boven de voordeur

Keizersgracht 730 lso dt

Rechte lijst

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.