Keizersgracht 530

Keizersgracht 530 Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 530

Keizersgracht 530

Keizersgracht 530

 
Gebouwd           1673 
Architect            -
Opdrachtgever    Hendrick Henckhuijsen en Dirk Croone
Monument         Rijksmonument

Eind 2005 worden in Keizersgracht 530 zeventiende-eeuwse beschilderingen aangetroffen in de voormalige gang van het voorhuis en de zaal in het achterhuis. De beschilderingen op balken en planken kunnen gedateerd worden op circa 1660-1680. Dergelijke afbeeldingen van exotische vogels zijn alleen in een korte periode, tussen 1660 en 1680 op plafonds vekend.

De plafondbeschilderingen vertonen een sterke gelijkenis met die van Herengracht 479. Op het plafond in de gang zijn bloemen en verschillende soorten vogels tegen een wolkenlucht afgebeeld. In de zaal van het achterhuis zien we behalve vogels ook apen. Op de balken zijn ranken en rozetten geschilderd. De beschilderingen lijken zo sterk op die van Herengracht 479, dat hier mogelijk dezelfde schilder actief is geweest.

Bij de verbouwing zijn de verlaagde plafonds verwijderd en kwamen de beschilderingen te voorschijn. In het voorhuis is de muur van de gang geheel verdwenen waardoor één grote ruimte is ontstaan. Aan de zeventiende-eeuwse plafondschilderingen is echter duidelijk te zien dat langs de rechter bouwmuur van het huis een gang gelopen heeft. De beschilderingen tonen aan dat het pand in de achttiende eeuw en in de negentiende eeuw is verbouwd, maar dat de balklagen nog uit de zeventiende eeuw stammen.

 

Op latere foto's heb ik gezien dat het plafond, zover mogelijk, weer hersteld is. Er is gekozen om de geschilderde rozetten en ranken op de houten balkenlaag niet te herstellen. In plaats daarvan is de hoofddraagconstructie voorzien van een neutraal blauw/grijze kleur. ook het plafond in de zaal achter is, zover het kon, weer hersteld. Er ontbraken veel plaken, wat het moeilijker maakt.

( bron website www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/218/plafondk 530.html, scriptie ) Op niveau wonen en werken in werelderfgoed, Marleen Klompenhouwer )

Keizersgracht 530 plafond 20 RCE

Gevonden plafond in 2005 met detail, gefotografeerd in 2005 door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Keizersgracht 530 plafond 5 RCE

Gevonden plafond in 2005, gefotografeerd in 2005 door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Keizersgracht 530 plafondvoor 1

Gevonden plafond in 2005 met detail, gefotografeerd in 2005 door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Keizersgracht 530 plafond 13 RCE

Gevonden plafond in 2005 met aap en vogel, gefotografeerd in 2005 door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.