Keizersgracht 188

<- 190 Keizersgracht              Panorama              Keizersgracht 186 ->

Keizersgracht 188  "Anne Frank boom"

 

Geplant           ± 1850
Opdrachtgever    
Omgewaaid      2010

 

 

  • Rond 1850 is de witte paardenkastanje geplant in de tuin van Keizersgracht 188. In de onderduikperiode, 1943-1944, kijkt Anne Frank uit op deze boom en vermeldt deze meerdere malen in haar dagboek. Vanuit het raam van haar zolderkamer kan ze deze goed zien. Ze ziet hem als hij weer in bloei staat met zijn mooie witte kaarsen.

   

  • In 1989 dreigt de boom te sneuvelen voor de nieuwbouw om de bezoekersstroom naar en in het "Anne Frank" beter te kunnen verwerken. De nieuwbouw komt dan wel erg dicht op de boom te staan. Na protesten worden de plannen aangepast.

  

  •  Maar in 1993 blijkt de grond ernstig vervuild door olielekkage. De grond wordt gesaneerd, maar de boom heeft hier ernstig onder geleden. De gemeente neemt de zorg (financieel) voor haar rekening.

   

  • In 2005 wordt de boom getopt, om minder wind te vangen. Het gevaar op omvallen wordt zo verminderd.

  

  • In november 2006, er is een voorstel om de boom te kappen. Er is een kapvergunning aangevraagd, maar daar wordt bezwaar tegen gemaakt.

  

  • Op Maart 2007 wordt de kapvergunning verleend, maar wordt er toch nog een poging gedaan om de boom te redden. Een panel van 12 boomdeskundigen uit heel Nederland is uitgenodigd om te kijken naar het onderzoeksrapport. Zij zijn van mening dat er mogelijkheden zijn om de boom te redden. Instandhouding en verankering van de boom zijn de mogelijke alternatieven.

  

  • In april 2007 wordt door de actiegroep van bewoners een alternatief onderzoek opgedragen aan de zeer beroemde Engelse specialist in oude “veterane” bomen, Neville Fay. Hij geeft aan dat de boom nog een tijd mee kan gaan met de juiste maatregelen. 

  

  • In de zomer 2007 wordt verder gekeken hoe de boom gered kan worden. De gemeente geeft de bezwaarmakers tot 1 januari 2008 de tijd om met een reddingsplan te komen.

  

  • In november 2007 wordt er een trekproef gehouden om te kijken of de boom nog sterk genoeg is. De deelgemeente verbiedt het, maar deze proef wordt uitgevoerd. De boom is sterk genoeg om windkracht 12 te weerstaan. Er is gedreigd met een noodkap, maar die wordt door de rechter verboden.

  

  • In februari 2008 begint een langdurig en voorzichtig bemiddelingsproces door Eberhard van der Laan (sinds juli 2010 burgemeester van Amsterdam). Bemiddeling loopt problematisch: de actiegroep wil de boom behouden, Stadsdeel Centrum en de Anne Frank stichting niet. Na uitvoerige besprekingen moet aan twee voorwaarden worden voldaan: De actiegroep moet de volledige verantwoordelijkheid voor de boom op zich nemen vanaf eind februari 2008. Dat wil zeggen dat alle kosten en alle onderhoud in de toekomst voor hun rekening zijn. De 2e voorwaarde: vóór 31 mei 2008 moet de ondersteunende constructie er staan. Indien dat niet het geval is zal de boom op 1 juni 2008 worden gekapt.

  

  • In april 2008 wordt de ondersteunende constructie voltooid. Er is een staalconstructie om de boom geplaatst, zodat deze niet kan omvallen.

  

  • Op 23 augustus 2010 is om 14.20 door een hevige storm en zware regenval de Anne Frank boom neergestort. De stutconstructie kon de boom niet houden. De bijzonder vele bladeren die hij dit jaar had aangemaakt en die zwaar waren van de regen, vormden te veel gewicht in de sterke windstoten, die het binnenterrein teisterden. Een paar tussenmuurtjes en twee tuinhuisjes werden beschadigd. 

 

 

Keizersgracht 188 Anne Frank boom Wikimedia

De boom die Anne Frank vanuit het achterhuis zag, foto Wikimedia

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.