In 1882-1883 tot stand gekomen met een één travee breed achterhuis aan de Groenburgwal, naar een ontwerp van L. Beirer & J.J. Bekker in opdracht van het bestuur van de Maatschappij voor den Werkenden Stand. De gevels zijn opgetrokken in een Neo-Hollandse Renaissance stijl.
Gelijkstraats bevonden zich o.a. drie restauratiezalen, een boetseerkamer en een docentenkamer. Op de eerste verdieping de grote gehoorzaal, een kleinere gehoorzaal en de bestuurskamer (aan de Groenburgwal). Op de tweede verdieping de gaanderij van de gehoorzaal, een conciërgewoning en een kasteleinswoning met aparte keuken. Tot slot op de zolderverdieping lokalen bestemd voor een meisjesschool, een industrieschool en een directeurskamer.
Vanaf 1897 vonden er oraties en promoties plaats in het auditorium.
In 1946 werd de grote gehoorzaal met gaanderij veranderd tot toneelzaal, foyer, zaal, keuken, decorruimte en bijbehorende eengezinswoning door Jac. Bot in opdracht van de Stichting het Nederlandse Volkstoneel. Vanaf dit moment werd het gebouw de Doelenzaal genoemd. In 1985-1986 verbouwd ten behoeve van het Folkloristisch Danstheater (later Internationaal Danstheater) en de Hoofdstad Operette.
In 2016 verkocht en verbouwd tot moderne kantoorruimte en appartementen onder architectuur van Kodde Architecten. B&O Projectafbouw B.V. verzorgde de MS wanden en plafonds met afwerking, houten wand en plafond betimmeringen met western red ceder en grenen delen. Tevens vloeren, kozijnen en deuren. Hierdoor levert het pand luxe en comfort met behoud van originele details en uitstraling.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.