Dam 4

<- Dam 6          Panorama         Dam 2 ->

Dam 4 vanaf de Dam gezien

Dam 4 vanaf de Dam gezien

Dam 4


Gebouwd            1886
Architect               W. Langhout
Opdrachtgever    Van Gend & Loos
Monument           Rijksmonument

 

 

 

Dam 04 1886 03 Gend en Loos sloop Het nieuws van den dag 08-03-1886

Te koop sloopmateriaal, materiaal was toen duur, Het nieuws van den dag 08-03-1886

Van Gent & Loos / Magazijn Nederland

Ongeveer in het midden van de pleinwand zat al van voor 1850 het expeditiebedrijf Van Gent & Loos. Die firma verkoopt in 1886 haar bestaande panden aan L.A. en F.L. Kattenburg en zij laten de panden afbreken om plaats te maken voor twee nieuwe gebouwen die er nu nog staan, hoewel niet te zien is dat het twee aparte panden zijn. Ze zijn beide gelijktijdig  op 16 april 1886 aanbesteed in het naastgelegen café Bisschop door de architect W. Langhout Gz. Het bestek en de tekeningen van elk perceel zijn daar dan voor ƒ 2,50 te verkrijgen. 

 

De hele opdracht gaat naar de aannemers W.P.Voorham en D.W. Veenemans. Dat bouwen, kost voor het hoekpand ƒ 45.440,- en dat is bestemd voor het confectiemagazijn van Kattenburg. Voor ƒ 39.337,- wordt het naastliggende pand gebouwd, dat is voor Gent & Loos, waar de poort toegang geeft tot het kantoor van de directeur en de verschillende expeditieafdelingen. Boven de poort komen twee prachtig ingerichte woningen met een opgang en naast hotel Bisschop nog een opgang naar de derde woning.

Al snel wordt met de sloop gestart, waarna de nieuwe heipalen voor de fundering de grond in gaan. Het beneden deel is van hardsteen en het bovenste deel is van het wat zachtere Bentheimer steen.

 

Kattenburg & Co vestigt er een kledingmagazijn is onder de naam Magazijn Nederland. Het krijgt heel grote spiegelruiten, die uit Roux, België komen. Ze zijn zo groot, dat de eerste zending te hoog is voor onder een brug en ze op een diepere wagon geplaatst moeten worden. Er wordt vijf dagen gewerkt om deze vier spiegelruiten te plaatsen. De avondverlichting gebeurt met 70 gasbranders, die o.a. langs de spiegelruiten zijn aangebracht. Het winkeldeel wordt al op 8 november 1886 geopend, het is dus in vijf maanden opgebouwd.

Het pand Van Gend & Loos komt een maand later gereed en vestigt er weer zijn kantoren voor de incassering en de inklaring en expeditie lokalen in. Vandaar die twee grote poorten aan de rechterzijde van het gebouw. Daarnaast is er een woning in voor de directeur.

 

In 1933 verkoopt Kattenburg de winkel aan een van de directeuren, W. Wessels Bzn. Na een uitgebreide verbouwing heropend de winkel weer in oktober 1934. In 1942 verhuist Wessels naar de Kalverstraat 208.

 

Woltering meubelzaak

In de loop van de jaren hebben er veel winkels in gezeten. in en na de oorlog heeft er de bekende fietsenzaak Sportex gezeten. Erna komt de meubelzaak Woltering maar door het veranderende koopgedrag stopt Woltering ermee in 1981 na de laatste uitverkoop. De laatste jaren heeft de ABN-Amro er boven zijn kantoor gehad, als uitbreiding van het kantoor op Dam 2.

 

Grote renovatie, nieuwe kelder

In 2008 is het gebouw, tezamen met Dam 2, gerenoveerd. Er is een nieuwe, grotere kelder onder gekomen met een nieuwe fundering. Dit is een heel complex werk geweest, waarbij het gebouw tijdelijk op poten is gezet om de kelder te kunnen uitdiepen. Dit ook om de kluizen van de banken te kunnen slopen en de kelder dieper te kunnen maken en daardoor geschikt voor winkelruimte. Nu zit er winkel in van Hennes & Mauritz (H&M), een Zweedse modeketen, de zogenaamde flagstore van het bedrijf. Sinds 2015 hebben ze een nog grotere winkel in het oude Bonneterie gebouw aan het Rokin 181.

 

 

Dam 2-4 -Damrak Woltering heeft uitverkoop

De meubelwinkel Woltering heeft uitverkoop, foto Stadsarchief Amsterdam

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.