Dam 3 - 7

<- 1 Dam          Panorama         Dam 9 ->

Dam 3 - 7

Dam 3 - 7

 

Dam 3 - 7

Gebouwd           1991
Architect            Cornelis (Cees) Gregorius Dam
Opdrachtgever    bouwmaatschapij Verwelius  
Monument           -

 

In 1913, als de Bijenkorf gebouwd wordt, staan er nog huizen naast, aan de Beursstraat, die vroeger uitkeken op de zijgevel van beurs van Zocher en nu dus op de zijgevel van de Bijenkorf. Op de kop, direct aan de Dam, is in 1912 een nieuw gebouw gebouwd als magazijn voor de Bijenkorf. In 1937 door D. Brouwer de uitbreiding van de Bijenkof gerealiseerd. Dat wordt een modern, wit gepleisterd gebouw in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Voor de verbinding tussen het oude en het nieuwe gebouw is de Beursstraat gedeeltelijk overkluist.

Dit gebouw op de kop is in 1988, weer gesloopt voor een nieuw kantoorgebouw aan de Dam. Ook is een deel van de oude bebouwing tot aan de Warmoesstraat en de Beursstraat gesloopt om de parkeergarage te realiseren. Tevens is de Beursstraat opgeheven en bij de Bijenkorf getrokken.

Dit nieuwe kantoorgebouw is in 1989 ontworpen door de architect Cees Dam in opdracht van de bouwmaatschappij Verwelius om het te gebruiken als hun hoofdkantoor. Maar dat is later weer deels verlaten en wordt sindsdien ook verhuurd aan anderen. Het heeft 9 etages en op de begane grond is er horeca gevestigd. De rest van het gebouw wordt als kantoorruimte verhuurd. Vanaf de bovenste, glazen etages, heb je een mooi overzicht over de Dam.

 

Het gebouw is als kantoorgebouw niet meer zo gemakkelijk te verhuren, dus is besloten het gebouw te verbouwen tot appartementencomplex met 14 appartementen. Vanaf mei 2016 kunnen de appartementen gekocht worden voor bedragen tussen de € 1,1  en € 25 miljoen en krijgen een oppervlakte van 118 tot 1.230 m2. Het duurste komt bovenop, met een groot terras van 185 m2. Het gebouw wordt verbouwd door de aannemer Verwelius onder leiding van de architect Cees van Dam en krijgt een complete facelift, ook aan de buitenzijde. 

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.