Dam 2 Bisschop

<- Dam 4          Panorama                       

Nieuw ontwerp van “de Bisschop” in 1922

 

In het begin 1921 treden, twintig jaar na de nieuwbouw van het Café “de Bisschop” er ernstige verzakking op, het pand vertoont scheuren en komt los van de buren. Het moet, als het zo’n 22 cm voorover helt aan de Rokinzijde, van de bouwpolitie, gestut worden en de fundering wordt bloot gelegd ter inspectie. Het wordt dan overigen nog niet gesloten voor het publiek. En er zijn dan al langer plannen om het café uit te breiden met de naastgelegen panden, de eigenaar heeft dan al eerder de twee naastliggende panden, Rokin 99 en 100, de sigarenzaak Justus van Maurik en Seijffart’s boekhandel al aangekocht. Het café is van Heineken en zij willen het uitbreiden.

 

De oorzaak van de verzakking is de slechte fundering, het huis, dat groter en hoger is dan het oude, is gebouwd op de oude fundering en deze blijkt niet voldoende voor het café. Er zijn meerdere ontwerpen gemaakt door architecten voor de uitbreiding en/of nieuwbouw. Hieronder het ontwerp dat W. Kromhout[1864 - 1940] maakt in 1922. Uiteindelijk maakt in 1933 Jan Gratama[1877-1947] het ontwerp voor het kantoorgebouw dat er nu staat.

 

De tekeningen zijn van Het Nieuwe Instituut, Rotterdam Willem van Kromhout Czn. / Archief, toegang KROM

 

 

Dam 2 KROM 70-10 corr

Presentatietekening van een ontwerp van de architect W. Kromhout, uit het archief van het Nieuwe Instituut, toegangsnummer KROM 70-10.

Dam 02 KROM 70-9 invert

Presentatietekening van een ontwerp van de architect W. Kromhout, uit het archief van het Nieuwe Instituut, oorspronkelijk blauwe tekening toegangsnummer KROM 70-9.

Dam 2 KROM 70-2

Doorsnede van het nieuwe hotel, het Nieuwe Instituut, toegangsnummer KROM 70-2.

Dam 2 KROM 70-9 invert

Tekening van het nieuw te bouwen pand, getekend door W. Kromhout, Tekening van het Nieuwe Instituut, toegangsnummer KROM 70-9.

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.