Herengracht (439) Koningsplein 16 - 20

<- 435-437 Herengracht            Panorama Herengracht             Herengracht 441 ->

                                                      Panorama Koningsplein            Koningsplein 12-14 ->

Winkelpand hoek Herengracht - Koningsplein 20

Winkelpand hoek Herengracht - Koningsplein 20, Caspar Philips

Herengracht 439b

Gebouwd           voor 1668
Architect            -
Opdrachtgever    Henderik Duijf
Afgebroken        1771 samengetrokken met 439a

 

De eerste huizen

Hier verrijst in 1638, als het Koningsplein nog een gracht is, de Heiligenwegsche burgwal, een smal, laag huisje met een eenvoudige klokgevel met festoenen op de zijkanten. De bouwheer was vermoedelijk Hendrik Duijf. Zo eenvoudig als het pandje was, zo overdadig is het van gevelstenen voorzien: één met een wapenschild met vogel en het jaartal 1638, één met de afbeelding van de later afgebroken Heiligewegspoort en twee met de beeltenissen van de heilige Joseph en Maria.

Al 25 jaar later, in 1663 wordt de poort geslecht en de Burgwal wordt gedempt en de rooilijn verlegd. Er komen vier nieuwe erven beschikbaar op de hoek Koningsplein-Herengracht doordat deze rooilijn verlegd wordt. ( Zie tabblad "Oude Rooilijn")

 

De nieuwe rooilijn

Voor de oude huizen aan de oude rooilijn worden nieuwe huizen gebouwd, zoals het hoekhuis dat op de onderstaande tekening is te zien is.

Maar in 1770 wordt dit huis, samen met het huis ernaast uit 1701 met een halsgevel, afgebroken en vervangen door een breed, maar zeer ondiep pand met een fraai versierde ingangspartij in een zandstenen gevel. De versiering van de lijst van de voorgevel is doorgetrokken langs de zijgevel aan het Koningsplein. In deze zijgevel krijgt de gevelsteen met de Heiligewegspoort weer een plaats. Waar de stenen met de heiligen zijn gebleven is onbekend, de steen met het wapenschild met vogel en jaartal is terechtgekomen in de buitenmuur van de Druckeraanbouw van het Rijksmuseum, aan het 'pleintje' direct rechts na de doorgang richting Museumplein. Zie verder het tabblad "Herengracht 439a"

 

 

Herengracht 439 hoekhuis 1764 SAA

Koningsplein gezien vanaf de Herengrachtssluis. In het hoekhuis (nu Herengracht 439), met gevelsteen D Heylige Wegs Poort, is gevestigd de Boek- en Papierwinkel van Pieter Jan Entrop. Tekening Reinier Vinkeles [ 1741-1816] uit 1764, Stadsarchief Amsterdam

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.