Herengracht (439) Koningsplein 16 - 20

<- 435-437 Herengracht            Panorama Herengracht             Herengracht 441 ->

                                                      Panorama Koningsplein            Koningsplein 12-14 ->

Herengracht 439 terugliggend, omdat de Herengracht later verder naar buiten is gelegd. Tekening van H.M.J. Misset,nadat het voorliggende pand 439 in 1904 was afgebroken.

Herengracht 439a,  inpandig

Gebouwd           voor 1638
Architect            -
Opdrachtgever    -
Afgebroken        1914 (deels)
 

Het huis staat achter 439, nog aan de oude rooilijn van voor de vierde uitleg van 1657-1663. Zoals te zien onder het tabblad "oude rooilijn".

 

Dit huisje kwam weer te voorschijn bij de afbraak voor het nieuw pand van Broekmans. Het huisje heeft een gevelsteen: Een man met een punthoed, waaronder O.M.: volgens de grondpapieren "De Oude Man" en met twee stenen met "Anno" - "1638". Maar de scheef opgezette kap is waarschijnlijk van een latere datum. ‘t is van gebakken steen, in Brabants verband gemetseld en met zandsteen geschakeerd, en het prijkt met een mooi gesneden puilijst, twee jaarsteentjes en de gevelsteen.

Als dit huisje gebouwd wordt is het Koningsplein nog een grachtje: de Heiligewegsburggracht en er stonden maar een zes of zevental huizen, naar de zijde van het Singel. In 1633 is de Heiligewegspoort, die aan ‘t andere eind van de Heiligewegsburggracht staat, geheel vernieuwd en van datzelfde jaar dagtekent het huisje de Oude Man, dat met zijn voorgevel aan de oude rooilijn staat waar later de Herengracht komt.

Die gracht wordt doorgetrokken, in het 1663. De Heilige-wegs-poort wordt daarna afgebroken, en de Heilige-wegs-burgwal dichtgeworpen en in een plein veranderd, waarbij het terrein waar de poort had gestaan wordt verkaveld. De rooilijn der bestaande huizen doortrekkende, krijgt de stad er vier erven bij aan de Noordwestzijde van ‘t nieuwe plein beschikbaar ( zie ook het tabblad "Oude Rooilijn) en de zijgevel van de Oude Man blijft op eenige afstand van het Koningsplein en als zijn voorgevel van de (nieuwe) Herengracht.

De nieuw-gekavelde erven zijn verkocht in 1666 en het hoekerf bracht f 2690,- op

De bouwmuren zijn nog opgenomen geweest in het pand van Broekmans, waarop de foto's ook duidelijk nog de lichthof aanwezig is. Bij de latere verbouwing in 1914 is de gevel geheel verdwenen.

 

 

Huis achter Herengracht 439, met de gevelsteen "De oude man".

Huis achter Herengracht 439, met de gevelsteen "De oude man". Tekening uit het derde jaarboek Amstelodamum 1905.

Herengracht 439 inp

Tekening gemaakt van het huis achter Herengracht 439, met als voorbeeld de tekeningen van H. Misset. Tekening uit het derde jaarboek Amstelodamum 1905.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.