In 1990 werd bij funderingswerk achter de noordelijke bebouwing van de Oude Hoogstraat, als putafdekking, een grote plaat zandsteen aangetroffen.
Toen de aannemer zijn pneumatische hamer er op zette bleek uit de loskomende brokken dat het niet zomaar een stuk natuursteen was maar dat men ooit een grote gevelsteen als putdeksel hergebruikt had.
Toen de brokstukken verzameld waren konden we een gevelsteen reconstrueren met een blaker, een kandelaar, onder een fraai geplooide draperie.
Resten van verguldsel op de blaker en groen- blauwe verfsporen in de dieper gelegen plooien van de draperie waren duidelijk zichtbaar. Restauratieatelier Snoep en Vermeer heeft de brokken aaneengevoegd, verstevigd met bronzen doken, de ontbrekende gedeelten aangeheeld met restauratiemortel en het geheel in de oude, aangetroffen kleuren geschilderd.
Sinds juli 1992 prijkt de grote (130x 61 cm) gevelsteen boven de ingang van de Nederlandse Credietverzekerings Maatschappij aan de Keizersgracht. Zij vonden het symbool van de vergulde kandelaar, als het ware beschermd door de draperie wel passen bij hun bedrijf.
De jaartalsteen ANNO 1638, die , in vier stukken gebroken ook uit de bouwput tevoorschijn kwam, kreeg een plek in de gevel van Singel 330, een pand dat, getuige de oude huispapieren in dat jaar gebouwd werd.
Bron : http://www.amsterdamsegevelstenen.nl/Keizersgracht293.htm (VVAG)
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.