504, 506, 508 en 510
Dit zijn vier eind 17de-eeuwse bakstenen koopmanhuizen met een hals en een segmentvormig fronton. Ze zijn resp. 7,45 en 7,50 m. breed.
Herengracht 508 is in 1688, waarschijnlijk door timmerbaas Pieter Aldolfse de Zeeuw, gebouwd in opdracht van Hendrik van Weert alias Henrico van Waert, suikerraffinadeur. Het huis heeft een halsgevel, met hoornblazende Tritons op dolfijnen als vleugelstukken.
Wikipedia: een Triton is een zoon van Poseidon en Amphitrite, god en godin van de zee. Hij is een meerman en heeft dus een mannelijke romp en een vissenstaart en wordt beschouwd als de heraut van de zee.
Het pand bezit nog de laat zeventiende-eeuwse hoofdstructuur: gevel, balklagen en kap zijn authentiek. Waarschijnlijk is het pand in de de negentiende eeuw verschillende malen van binnen verbouwd.
Herengracht 508 bestaat uit een voorhuis, tussenlid, binnenplaats en achterhuis. Het voorhuis heeft een souterrain, bel-etage, twee verdiepingen, zolderverdieping en een hoge vliering. De noklijn van het voorhuis staat haaks op de gracht.
Het achterhuis heeft een aanbouw aan de zijde van de binnenplaats die bestaat uit souterrain, bel-etage, een verdieping. Ook dit achterhuis heeft een dwarskap.
In de tuin van Herengracht 506-508, die de Linden Groep door tuinarchitect Robert Broekemaheeft laten inrichten, staat tevens een witgepleisterd tuinhuis.
Tijdens een verbouwing in de jaren zestig van de twintigste eeuw is het pand met Herengracht 506 samengevoegd.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.