Prinsengracht 488 Amsterdam Pipe Museum

Amsterdam Pipe Museum

In de sfeervolle ambiance van een historisch Amsterdams grachtenhuis, toont het Amsterdam Pipe Museum een overzicht van mode en design in rookpijpen. De expositie omvat een periode van 2500 jaar, met bijzondere objecten uit vijf continenten.

De collectie is het levenswerk van een serieuze verzamelaar die in veertig jaar ’s werelds meest vermaarde pijpencollectie bijeenbracht. De mogelijkheid van een persoonlijke rondleiding over de bel-etage van het huis van de verzamelaar maakt je bezoek tot een onverwachte belevenis.

 

 

Prinsengracht 488 Ondergevel

Ondergevel met rechts de ingang naar de winkel en daarachter naar het museum

Prinsengracht 488 winkel

Winkel in het souterrain, het is ook de ingang naar het museum op de bel-etage.

Het ontstaan

Het museum toont de tabakspijp vanaf haar ontstaan bij de Amerikaanse Indianen ruim 500 jaar voor Christus tot heden. Variërend van de beroemde lange Goudse kleipijp tot kunstzinnige pijpen uit de negentiende eeuw, gesneden uit meerschuim en hout. Prachtig zijn de handbeschilderde porseleinen pijpenkoppen met miniaturen uit het Duitse taalgebied. Vooral de Franse rokers staan bekend om de kleine kunstwerkjes waar zij hun tabak uit rookten: portretten van beroemde tijdgenoten die de persoonlijke interesse van de roker uitbeelden. Zo wordt de pijp van een eenvoudig gebruiksartikel verheven tot een conversation piece.

 

 

Prinsengracht 488, achterkamertje

Achterkamer of Franse kamer

Museumzaal

Museumzaal

Etnografisch rookgerei

Naast Europese pijpen toont het museum etnografisch rookgerei uit meer dan zestig landen. Opvallend zijn de Turkse waterpijpen, de enorme ceremoniële Afrikaanse tabakspijpen, fijn-gesneden Maori-pijpen of kostbare Chinese opiumpijpen. Elke cultuur heeft zijn eigen vormen, aangepast aan de lokale rookgewoonten en tradities, die uitgebreid in het museum te zien zijn, soms inclusief de rokersattributen.

 

Prinsengracht 488 rokersstoel

Rokersstoel, met bakje voor het rookgerei.

Prinsengracht 488 Pijpenkop

Handbeschilderde pijpenkop met afbeelding van Pauline, Napoleontische periode.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.