Keizersgracht 698

R.K.O. Radio Film / RKO Pictures

 

Keizersgracht 698

 

RKO (Radio-Keith-Orpheum) Pictures is een Amerikaanse filmproductiemaatschappij, die in de Gouden Tijd van Hollywood gold als een van de vijf belangrijkste filmstudio's. De studio ontstaat in 1928 als, onder de controle van de Radio Corporation of America (RCA), de bioscoopketen Keith-Albee-Orpheum (KAO) en de studio Film Booking Offices of America (FBO) worden samengevoegd, om een markt te scheppen voor de RCA Photophone, de geluid-in-filmtechniek van het bedrijf. In de jaren 1930-1935 brengen ze tussen de 40 en 50 hoofdfilms uit en zo’n 400 korte films.

De filmstudio kent zijn grootste successen in de jaren dertig en veertig, met de musicals met Fred Astaire en Ginger Rogers, de horrorfilms van producent Val Lewton en de komedies met Katharine Hepburn en Cary Grant. Ook worden films als King Kong en Citizen Kane bij deze studio uitgebracht, evenals de eerste lange speelfilms van Walt Disney.

King Kong Style A

Aankondiging film King Kong in 1933

Jet Pilot Poster

Jet Pilot (1957)

Macao Poster

Macao (1952)

RKO Radio Pictures in Amsterdam

In 1934 krijgt film-importbureau Remaco in Nederland de vertegenwoordiging voor RKO Radio Pictures, een van de grootste filmmaatschappijen in de Verenigde Staten. In 1937 nemen ze het bedrijf over en gaan ze het zelf doen. Dan wordt mr. Max Westebbe [1890-1975] directeur van RKO Radio Film, zoals het bedrijf in Nederland heet, en hij komt samen met zijn vrouw Rose Gold [1897-1987] hier naar toe. Volgens de persoonskaart komen ze op 13 oktober 1973 hier in Amsterdam wonen. Max is geboren in Duitsland, zijn vrouw Rose in de Verenigde Staten en ze zijn in december 1923 getrouwd in Montreal Canada. Ze komen vanuit New York naar Nederland. Op 13 september wordt het nieuwe kantoor op de Keizersgracht 698 geopend, met speciale opslagplaats voor de (nitraat) films. In de jaren dat het echtpaar hier woont, zijn ze Atelier J Merkelbach geweest en die foto’s zijn nu bij het Stadsarchief beschikbaar.

 

 

 

Keizersgracht 698 Westebbe Merkelbach 3 SAA

Foto van Max Westebbe[1890-1975] directeur van KRO Radio Film, uit 1938 gemaakt door Atelier J. Merkelbach, stadsarchief Amsterdam

Keizersgracht 698 Westebbe Merkelbach 2 SAA

Foto van de vrouw van Max Westebbe, Rose Gold [1897-1987], uit 1938 gemaakt door Atelier J. Merkelbach, stadsarchief Amsterdam

Van hieruit worden de films van het Amerikaanse RKO Pictures gedistribueerd. In 1940 keren zij weer terug naar de Verenigde Staten. Volgens de persoonskaart wonen ze op 10 september weer in New York. De films komen vanaf augustus 1940 onder strenge controle te staan. Alleen goedgekeurde films mogen nog vertoond worden, dus dat zal ook een van de reden zijn geweest dat hij is vertrokken naar de VS.


Maar het kantoor blijft er zitten en wordt in mei 1942 onder bewindvoering van de heer H.H. Garbrecht geplaatst. Het bedrijf gaat na de oorlog weer verder, krijgt in 1946 surseance van betaling, maar deze wordt weer opgeheven. R.K.O. Radio Films N.V. zit zeker tot 1957 in het pand aan de Keizersgracht.Verdere geschiedenis RKO pictures

In de late jaren veertig wordt de studio overgenomen door Howard Hughes en later door General Tire and Rubber Company. De filmproductie staakt eind jaren vijftig en in 1959 wordt de naam veranderd in RKO General. In de jaren tachtig begint de studio weer spaarzaam met filmproductie.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.