ABN AMRO Bank

ABN AMRO Bank, van 1991 tot heden

 

Fusie tussen ABN en AMRO, 1964-1965

 

 

AMRO Bank, van 1964 tot 1991

 

Fusie tussen Amsterdam en Rotterdam, 1964-1965

Op 11 juni 1964 kondigen de Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank aan te fuseren. Als ‘holding’ wordt in juli 1964 de nieuwe Amsterdam-Rotterdam Bank in Amsterdam (Amro) opgericht met de twee oude banken als werkmaatschappijen. De feitelijke integratie van de oude banken in de nieuwe Amro Bank vindt plaats per 1 januari (in de praktijk 1 maart) 1965.
Doel van de nieuwe bank is het uitoefenen van het bankbedrijf in de breedste zin van het woord zoals dit ook al door beide partners wordt uitgeoefend. Als belangrijkste motief voor de fusie geldt de toenemende branchevervaging in de financiële wereld; landbouwkredietbanken die zich richten op financiering van niet agrarische instellingen, spaarbanken die algemene bankdiensten aanbieden en institutionele beleggers die zich inlaten met middellange kredietverlening aan het bedrijfsleven.

Een fusie is hierop het passend antwoord en de aloude ressentimenten tussen Amsterdam en Rotterdam worden pragmatisch terzijde geschoven. Met deze ontwikkeling wordt aangeknoopt bij de eerdere fusiepoging tussen deze twee banken uit 1939 maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft men daar toen van afgezien. 

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.