Rosenthal, George (1828-1909)

George Rosenthal JHM

George Rosenthal, foto Jood Historisch Museum

George Rosenthal (1828-1909)

Herengracht 500

 

George Rosenthal (Hannover, 8 april 1828 - Amsterdam, 10 september 1909) was een Duits-Nederlandse bankier.

Hij groeide op in Hannover als zoon van de bekende boekenverzamelaar Leezer Rosenthal en Sophie Blumenthal, waar hij ook enige tijd als leerling bij zijn oom Meyer Blumenthal (1806-1893) werkte. Vervolgens vestigde hij zich in Amsterdam waar hij aanvankelijk werkzaam was bij Jacob Meyer Jacobson(1807-1876), een commissionair in effecten. Vervolgens begon hij voor zichzelf met de Amsterdamse bank Lippmann, Rosenthal & Co. die hij met Leo Lippmann op 1 maart 1859 had opgericht. Aanvankelijk was de bank gevestigd op het adres Nieuwe Herengracht 111. Later verhuisde de bank naar de hoek van de Nieuwe Spiegelstraat en de Herengracht, op Nieuwe Spiegelstraat 6-8. Voor zichzelf kocht George Rosenthal in 1865 het pand Herengracht 500, waar hij al sinds 1864 woonde. Voorts was hij eveneens een tijdlang consul-generaal van Portugal. Vanwege zijn consulaire werkzaamheden werd hij in 1884 door de Portugese koning in de adelstand verheven en kreeg hij de adellijke titel van baron.

 

Ook op maatschappelijk terrein engageerde Rosenthal zich. Zo schonken hij en zijn twee zusters Nanny en Mathilde in 1880 de indertijd door hun vader Leezer Rosenthal aangelegde bibliotheek aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam op voorwaarde dat deze boekenverzameling naar hun vader vernoemd zou worden, wat als de Bibliotheca Rosenthaliana zijn beslag kreeg.

 Verder richtte hij in 1888 in Amsterdam een bewaarschool op die de naam van zijn vrouw kreeg, de Sophie Rosenthal Bewaarschool. En vlak voor zijn overlijden kwam dankzij hem in 1909 het Centraal IsraĆ«lietisch Krankzinnigengesticht Het Apeldoornsche Bosch tot stand, beter bekend als Het Apeldoornsche Bosch.

Rosenthal overleed op 81-jarige leeftijd. Omdat het de bedoeling was dat hij zou worden gecremeerd en dit toentertijd in Nederland niet mogelijk was, vond de crematie plaats in de Duitse stad Hamburg. Vervolgens werd zijn as bijgezet op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.


Bron: o.a. Wikipedia en Joods Historisch museum

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.