Koningsplein 4-6 oude nummer

Koningsplein 06 Kousenmagazijn 1916 SAA

Het Kousenmagazijn van H. Meijer van 1841 tot 1890, Stadsarchief Amsterdam.

Geschiedenis van de winkel van H.Meijer

 

Koningsplein 4 - 6

 

Keizersgracht 504-506 (1890 tijdelijk tijdens bouw)

 

Start winkel Koningsplein

I n 1841 wordt Koningsplein 6 betrokken door de ondernemer Johan Herman Gerhard Meijer[*10-09-1816] geboren te Quakenbuck bij Hannover(D), die kort daarna, op donderdag 10 juni in het huwelijk treed met Carolina Frederica Johanna Freijmuth[*25-12-1818] geboren in Amsterdam en op 14 juni 1841 zijn manufacturenwinkel opent. Dit laatste blijkt ook uit de advertentie in het Algemeen Handelsblad. Helaas wordt zijn naam in de advertentie verkeerd geschreven, er staat H. Weyer.

Het is een “kousenmagazijn”, zoals er vele jaren op het pand heeft gestaan. Alhoewel hij in 1845 als Engelsch Magazijn met Franse en Engelse artikelen. En in de loop van de tijd wijzigt hij vaker het assortiment, afhankelijk wat hij kan inkopen en waarvan hij verwacht die weer gunstig te kunnen verkopen.

De zaken gaan blijkbaar goed, al in 1844 kan hij de winkel kopen van de eigenaar, German Louis Schornagel, die het pand al sinds 1829 bezit. De koopakte wordt op 30 april 1844 opgemaakt bij de notaris C. van der Voort van Zijp.

Ze wonen zeker tot 1863 boven de winkel waar ze zeker tien kinderen krijgen. Een zoon is al snel het huis uit en is gaan werken bij een grote bank waar hij tot grote welstand komt. Maar uiteindelijk wil geen van de kinderen de winkel overnemen, dus wordt er gezocht naar iemand die de winkel wil overnemen.

 

 

Koningsplein 04-6 Meijer 1916 corr Meijer

Koningsplein 4-6, de nieuwbouw van 1890 die er tot 1913 blijft staan. Foto uit jubileumboekje H. Meijer

Winkel gaat over in andere handen

 

Dat worden de heren Laurentius Cornelis Wilhelm Bol[*24-04-1849] en Carolus Petrus Johannes Swertz[*19-03-1845]. De heer Bol is een tijdje gevestigd geweest in Manchester, maar zijn vrouw kon niet aarden in Engeland. Als hij van bekenden hoort dat de winkel te koop staat, wil hij deze overnemen. Maar helaas wordt hij tijdens de onderhandelingen ernstig ziek, waardoor hij een partner moet zoeken om samen de zaak te voeren. Hij heeft tijdens de terugreis uit Engeland kennis gemaakt met Swertz, een oud tabaksfabrikant. De heer Swertz heeft dan wel geen kennis van manufacturen, maar wel een goed beheerder en administrateur. Ook de heer Bol herstelde weer van zijn ziekte en na het tekenen van het contract op 24 november 1879, kunnen ze dan samen aan de slag. Ze nemen het pand voor f 25.000,- over van Meijer en de voorraad courante en onbeschadigde artikelen.

Ze breiden het assortiment uit en de winkel floreert. In 1889 is een uitbreiding noodzakelijk, het naastliggende pand van de koperslager van Essen, Koningsplein 4, wordt overgenomen voor de, toen hoge prijs van f 36.000,- voor 100 m2 grond. Maar er zijn weinig andere opties. In 1890 worden beide panden gesloopt en vervangen door een modern en groter gebouw. De zaak wijkt tijdelijk uit naar Keizersgracht 504-506. Het nieuwe pand wordt ontworpen door de architect Bleys en uitgevoerd door de aannemer Goosling. Binnen negen maanden is de nieuwbouw gereed en weer heropend. De bouw is dan nog eenvoudiger, geen uitgebreide installaties en nog geen elektra. Met de vergrote winkel wordt het assortiment uitgebreid, de lingerie vormt het belangrijkste deel van de omzet. Maar de winkel is in het begin allen op de begane grond, zoals te zien is op de bouwtekening van het Stadsarchief onder het tabblad “bouw 1880”. In 1900 trekt de heer Swertz zich terug uit de zaak en neemt Johannes Gerardus Petrus Bol[*30-09-1880], de zoon van de firmant Bol, het bedrijf over. Johan heeft tevoren zijn opleiding in het buitenland genoten.

 

 

Koningsplein 04-6 Merkelbach Meijer SAA

Koningsplein 4 - 6, de nieuwbouw van 1914, ontworpen door A. Jacot en Zinmeister Foto collectie Merkelbach Stadsarchief Amsterdam.

Maar de winkel wordt weer te klein en dan worden in 1906 de bovenste twee etages, die voorheen als woningen waren ingericht, bij de winkel getrokken. Deze verbouwing wordt onder leiding van de architect A. Jacot uitgevoerd. Het totale winkeloppervlakte stijgt behoorlijk en ook het aantal personeelsleden, rond 1900 nog 15, komt nu op 30 man. In 1911 overlijdt de oude heer L.W.C. Bol, waardoor de zoon het voortaan alleen mag doen. Hij koopt in 1912 het pand Singel 468 van de pianohandel Allgäuer, dat pand sluit aan op de winkel en waardoor er daar een dienstingang en goederenontvangst kan worden gemaakt.

Tweede nieuwbouw

Intussen is op de hoek Koningsplein Singel het nieuwe pand van Nieuw Engeland, ook ontworpen door A. Jacot en gebouwd, op de andere hoek de nieuwbouw van P.M. Broekmans, op de hoek Herengracht Leidsestraat het pand van Kreymborg & Co en zijn er ook op andere plaatsen in de stad, zoals Vroom & Dreesmann en de nog te bouwen Bijenkorf. Dus Bol besluit ook een groter en moderner pand neer te zetten met elektrische verlichting en een lift. Het wordt dan door anderen als dwaas gezien, het pand dat immers nog geen 25 jaar oud is, alweer te vervangen door nieuwbouw. Maar het plan wordt doorgezet en de architect A. Jacot, die al meer modewinkels heeft ontworpen, tekent het nieuwe pand en de aannemer J.N. Hendrix bouwt het in weer negen maanden op. De winkel wordt tijdelijk verplaatst naar het pand op de hoek Leidsestraat en de Prinsengracht. Met de nieuwbouw wordt ook het pand Singel 468 opnieuw opgetrokken en verder geïntegreerd.

Bij het betrekken van de nieuwbouw, de feestelijke opening is op 23 maart 1914, wordt het aantal personeelsleden verdubbeld tot 80. Ten tijde van het 75 jarige bestaan, is het aantal personeelsleden zelfs meer als 100. Alhoewel dit aantal personeelsleden ook met de Eerste Wereldoorlog heeft te maken. Er wordt daardoor, noodzakelijker wijs, meer zelf gemaakt omdat import vanuit de omringende landen niet meer mogelijk is. En daarom neemt Meijer ook een aantal gevluchte Belgische handwerksters in dienst om deze producten toch te kunnen leveren. Zij leiden tevens een aantal Nederlandse medewerksters op. Het totale assortiment kan door de nieuwbouw flink worden vergroot.

De buurman van H. Meijer, Nieuw Engeland, wil de winkel uitbreiden en onderhandeld in 1929 met H. Meijer over de aankoop van hun pand. De winkel van H. Meijer verhuist dan naar de Heiligenweg 34 – 36, de plaats waar de oude Unionbioscoop zat. In januari 1930 start de verbouwing het pand aan de Heiligenweg tot een nieuwe winkel. Tevens wordt er blijkbaar gezocht naar een koper van winkelinhoud en de naam van de winkel. In maart 1930 wordt de naam H. Meijer en de winkel op de Heiligenweg overgenomen door Vos & Co. In maart 1932 begint de laatste grote uitverkoop van H. Meijer en wordt de winkel gesloten en komt er na 91 jaar een einde aan het bedrijf. (bron : Delpher, Jubuleumuitgave H. Meijer 1841-1916)

Koningsplein 6 uitverkoop Algemeen Handelsblad 22-03-1930

Koningsplein 6 - 8, uitverkoop van de voorraad van H. Meijer door Vos & Co. Uit het Algemeen Handelsblad 22 maart 1930

Koningsplein 6 einde De Telegraaf 05-03-1932

Echt de laatste uitverkoop van goederen van H. Meijer. De winkel zit dal al twee jaar op de Heiligenweg 34 - 36. Advertentie uit De Telegraaf 05 maart 1932

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.