Keizersgracht 650

Keizersgracht 650 - 658 cp

Tekening Caspar Philips met de vierling

Keizersgracht 650 ABN-Amro

Keizersgracht 650 ABN-Amro

Keizersgracht 650/ Vijzelstraat 66 - 80 / Prinsengracht 927

Prins en Keizer


Gebouwd           1969 - 1973
Architect            Marius Duintjer
Opdrachtgever    Algemene Bank Nederland
Monument         -

 

 

Nieuw gebouw voor de Algemene Bank Nederland

Na de sloop van het oude gebouw in 1962 wordt eerst opnieuw een appartementengebouw voor deze plek ontworpen door de architect J. Trapman. Na een roerige periode waarin verschillende eigenaren de grond aan de Vijzelstraat bezitten, krijgt uiteindelijk de Algemene Bank Nederland het in handen, van wie het hoofdkantoor, het naastliggende gebouw, tegenwoordig bekend als De Bazel, te klein is geworden als kantoor en daarom ook wilde vertrekken naar een nieuw gebouw buiten de binnenstad. De ABN wilt de grond in eigendom en niet in erfpacht. De bank stelde een grondruil voor met die van de Twentsche Bank in de Spuistraat. Daar staat nu het nieuwe P.C. Hoofthuis, de uitbreiding van de letterenfaculteit van de UvA.

En zo geschiedt, in december 1966 wordt besloten tot de bouw van een ABN-kantoor op de plek, op het fundament van het al in aanbouw zijde appartementencomplex, naar ontwerp van architect Marius Duintjer, in samenwerking met Trapman, die het appartementencomplex al ontworpen heeft. In 1969 wordt begonnen met de bouw en in 1973 wordt het gebouw opgeleverd. De beide bankgebouwen worden met elkaar verbonden door een 50 meter lange voetgangerstunnel onder de Keizersgracht, ook bekend als de Poentunnel.

Beneden komt aan de Vijzelstraat een voetgangersgalerij met winkels en horeca. Tussen de galerij en de straat bevinden zich vitrinekasten voor tentoonstellingen.

 

 

Vijzelstraat Hoek Prinsengracht

Vijzelstraat Hoek Prinsengracht, foto Rudolphous Wikimedia

Nieuw gebruik na ABN-Amro.

Het gebouw wordt door de Amsterdamse bevolking momenteel matig gewaardeerd, en duikt regelmatig op in lijstjes als een van de lelijkste gebouwen van Amsterdam.

Als ABN-Amro haar nieuwe hoofdkantoor aan de Zuidas betrekt, worden de twee panden aan de Vijzelstraat overbodig en de gebouwen zijn daarom verkocht. In november 2005 gekocht door woningcorporatie Het Oosten, het latere Stadgenoot, en institutioneel belegger Vesteda. De bedoeling is dan om onder meer woningen te creĆ«ren in het vrijgekomen pand. In de "plint", de benedenverdieping aan de Vijzelstraat, van het gebouw blijft beschikbaar voor winkels, baliefuncties, horeca en niet-commerciĆ«le voorzieningen. Het gebouw wordt daarbij volledig worden gerenoveerd, door het gebruik van glas meer 'open' worden en aangepast worden aan de eisen van de moderne tijd. De bedoeling was om in januari 2010 te beginnen met bouwen.

In 2008 hebben de eigenaars ruimte in het gebouw ter beschikking gesteld voor bedrijfjes en instellingen uit de creatieve hoek. De meeste huurders zijn afkomstig uit het gebouw Post CS op het Oosterdokseiland. Het gebouw krijg dan de naam Duintjer CS, hetgeen enerzijds net als bij De Bazel verwees naar de naam van de architect, anderzijds naar de geschiedenis van gebouw Post CS. De grote ruimtes op de begane grond komen ter beschikking van Mediamatic en, na de verhuizing van het nog achtergebleven bankfiliaal van ABN Amro, van het fotografiemuseum Foam. Eerst krijgen de tijdelijke huurders een contract voor 15 maanden, maar dit wordt wegens uitstel van de verbouwingsplannen verlengd tot voorjaar 2013.

In 2013 hebben Keystone Vastgoed en Borghese Real Estate het pand overgenomen. Ze verkopen het gebouw na verbouwing in 2014 aan de Duitse belegger HIH Global Investment die het weer verhuurt aan verschillende (internationale)bedrijven, zoals Spaces. Het pand wordt sindsdien Prins en Keizer genoemd.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.