Herengracht 619

<- 615-617 Herengracht                Panorama             Herengracht 621 ->

Mendes Gans & Co

Herengracht 619

 

Als de in Amsterdam geboren Julius Gans in 1883 zijn makelaarskantoor Gans & Co. in Amsterdam opricht, handelt hij voornamelijk in buitenlandse effecten, wissels en coupons. Zes jaar later, op 23 mei 1889, treedt Isaak Mendes (van Joods-Portugese afkomst) toe als zijn partner. Kort daarna wordt de bedrijfsnaam veranderd in Mendes Gans & Co. In 1911 verandert Mendes Gans van een effectenbedrijf in een bank met een banklicentie van De Nederlandsche Bank. Dit is noodzakelijk om de portefeuilles zelf te mogen beheren. Het bedrijf heeft als doel de uitoefening van het bankbedrijf in de breedste zin van het woord. Maar de kernactiviteiten bestaat dan toch hoofdzakelijk uit het beheren van beleggingsportefeuilles van welgestelde Nederlanders.

Na de Eerste Wereldoorlog verhuist de bank naar Herengracht 619, een statig pand, in 1667 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse burgemeester Jan Six en ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. Julius Gans, de oprichter in 1883, overlijdt in 1928 op 65-jarige leeftijd.

 

 

Herengracht 619 aandeel

Herengracht 619 aandeel in het kantoor uit 1954

Donkere dagen en opbloei

Voor de nazibezetting in de Tweede Wereldoorlog vlucht Isaak Mendes in de meidagen van 1940 naar Zuid-Frankrijk, waar hij voor het einde van de oorlog op 70-jarige leeftijd in armoede sterft. Julius Gans is al in 1928 op 65-jarige leeftijd overleden. Het bedrijf gaat dan door een moeilijke tijd, maar door de gestage Amerikaanse penetratie op de Europese markten na de oorlog krijgt Dow Chemical interesse in een goede Europese bank. In 1963 verkrijgt het 40% van de aandelen in handen. In de decennia daarna kwamen de resterende aandelen in handen van Philips Finance Company, een onderdeel van Philips en Manufacturers Hanover Trust, het huidige JP Morgan Chase & Co. Deze grote aandeelhouders sturen BMG richting liquiditeitsmanagement als enige dienst wat voor hun als wereldwijd opererende bedrijven heel belangrijk is. Het effectenbedrijf wordt dan afgestoten naar de ING. Tussen 1996 en 1997 koopt ING 97% van alle aandelen en in 1998 treden de medewerkers van BMG in dienst van ING. Drie jaar later wordt besloten het aandeel BMG van de beurs te halen, waarmee de AEX een van zijn duurste en oudste aandelen verliest. Inmiddels werken 170 mensen voor BMG en heeft het een omzet van rond de 50 miljoen per jaar. Hoe mooi de historie ook is, dankzij de slimme specialisatie en keuze voor een wereldwijde nichemarkt lijkt het bedrijf een nog mooiere toekomst tegemoet te gaan.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.