De afbeelding van dit 14,87 m. brede woonhuis geeft de toestand weer van 1769 zoals het voor mr. Willem Backer, schepen en raad gebouwd is.
Het heeft een gevel met middenvoorsprong, getoogde kozijnen, een rechte kroonlijst, een kap en twee dakvensters, een dubbele stoep met onderingang in het midden.
De toegang heeft een omlijsting in blokwerk en het kozijn daarboven Ionische pilasters en een kroonlijst met twee bollen.
Daarna is het bewoond geweest door o.a. de fam. Severijn, omstreeks 1856 door H.A. Insinger en sinds omstreeks 1875 is het in gebruik geweest bij de Amsterdamse Bank, die het in 1889, gelijk met 599 verbouwd heeft, het in 1896 van een nieuwe gevel voorziet en in 1905 een tochtkast met ijzeren marquise op de stoep heeft laten aanbrengen.
Architect Ed. Cuijpers.
In de vergaderzaal vier grauwtjes - twee gemerkt J.G. Waldorp - (Een grisaille, of grauwschildering, is een schilderij waarin men geen natuurlijke kleuren aanbrengt maar zich beperkt tot de weergave der dingen in alle mogelijke schakeringen van dezelfde kleur, meestal grijs of bruin. Deze techniek heeft haar wortels in de oudheid maar werd vooral van de 15e tot de 18e eeuw toegepast.), voorstellende Gerechtigheid, Kunst en Wetenschap, Waakzaamheid en Handel (aangebracht uit nr. 595).
Voor het oorspronkelijke huis zijn in 1666 door makelaar Pieter van den berg twee bouwerven gekocht. Het huis behoort in 1699 toe aan Jan van Hoorn. In 1701 gaat het over op mr. Wouter Valckenier Jacobsz, in 1715 op Marten Weijer en van ca 1718 - 1768 op Jan Balde.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.