Herengracht 432

<- 434 Herengracht                Panorama                Herengracht 430 ->

Herengracht 432

Herengracht 432

Herengracht 432 tekening Caspar Philips

tekening Caspar Philips

Herengracht 432

Gebouwd           1666
Architect             Daniël Molenijser
Opdrachtgever    Daniël Molenijser
Monument        

 

In 1664 koopt Daniel Molenijser, een huistimmerman, voor ƒ 6.000 een erf (nummer 47) op de hoek van de Herengracht met de Leidsestraat. Hij bouwt hierop vier huizen. Elk van de huizen krijgt een houten pui met een pilasterhalsgevel  (een Vingboonsimitatie), een gebogen fronton en een guirlande.

 

In 1667 koopt ene Barent Cronenburg, een steenkoper, het pand van Molenijser. Jaren later, na het overlijden van Barent en zijn echtgenote, verkrijgt hun kleinzoon Hans George Cronenburg de eigendom van het pand. Deze kapitein ter zee van de "'t Zaarse Majt van Muscovien", verkoopt het huis in 1713 voor ƒ 7.500 aan Nicolaas Lemmers.

 

Lemmers laat het pand (vermoedelijk in 1726) verbouwen: er komt een halsgevel met vazen op de vleugelstukken, een afdekking met voluten en kuif en twee klaverbladvormige zolderlichten. Jaren later zal Caspar Philips dit verbouwde huis tekenen.

 

Van 1837 tot 1875 is het pand eigendom van makelaar Karel Lind (firma Lind & Zoon in effecten), die er ook woont. Lindt verbouwt het huis opnieuw. Hij voorziet het van een gevel onder rechte lijst. Nog weer later werd een winkelpui aangebracht.
Van 1842 tot 1857 woonde hier de predikant Ferdinand Jacob Domela Nieuwenhuis (1808 - 1869), de bekende politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis is hier geboren op 31 december 1846

 

In 1897 koopt een kantoorbediende, Fredrik Willem Egeling, het pand voor ƒ 25.500. Hij vestigt er een boek- en muziekhandel: 'NV Egeling's Boekhandel', en een bibliotheek: Cosmos.

 

Enkele jaren later, in 1909,  koopt Levensverzekeringsmaatschappij Dordrecht het pand voor ƒ 35.000 en brengt het samen met de zaak Kreymborg & Co, dat al in het nieuwe (naastgelegen) winkelpand is gevestigd. Kreymborg & Co richt het pand in 1925 in als winkel, met entree in het midden. De entree is na de oorlog weer verdwenen.

 

Later neemt de Algemene Bank Nederland de begane grond als kantoor in gebruik (evenals het naastgelegen pand, 430). De Hollandsche Bank-Unie, van nummer 436, gebruikt de bovenverdiepingen als kantoor.

 

Momenteel is op de begane grond een herenmodezaak gevestigd:

 

 

Herengracht 432 ondergevel

Ondergevel met winkel

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.