Brentano, Josephus Augustinus

Josephus Augustinus Brentano

Josephus Augustinus Brentano, detail uit schilderij van het Rijksmuseum

Josephus Augustinus Brentano (Amsterdam, 28 augustus 1753 - a Amsterdam, 16 april 1821) 

 

Herengracht 544

 

Hij  is een Nederlandse katholieke koopman van Italiaanse afkomst, mecenas en filantroop. Zijn ouders komen uit Tremezzo aan het Meer van Como. De familie woont eerste op de Oudezijds Voorburgwal en verhuisd vervolgens op de Oude Turfmarkt. Jozef is gedoopt in de Mozes en AƤron schuilkerk.

Kunstverzameling

Jozef is actief in de handel met de VOC en de WIC en ging op zekere leeftijd rentenieren. In 1789 koopt hij een huis op de Herengracht 544, niet ver van het Thorbeckeplein. In het huis, dat een eeuw lang bewoond door de familie Van Meel, legt hij een grote verzameling van schilderijen aan, van o.a. Rembrandt, Rubens, Frans Hals, maar ook Italiaanse schilders, zoals Annibale Carracci, Titiaan, Raphael en Guido Reni. Aan het plafond heeft Brentano schilderingen laten aanbrengen met Hercules-taferelen. In 1814 krijgt hij bezoek van tsaar Alexander I van Rusland, koning Willem I en de kroonprins Frederik. Brentano heeft zich tweemaal laten portretteren door Adriaan de Lelie, in 1798 en 1813.

 

De kunstgalerij van Josephus Augustinus Brentano

De kunstgalerij van Josephus Augustinus Brentano, geschilderd door Adriaan de Lelie, ca. 1790 - ca. 1799, Rijksmuseum.

Zelfportret met Josephus Augustinus Brentano

Zelfportret met Josephus Augustinus Brentano, geschilderd door Adriaan de Lelie in 1813. Schilderij hangt in het nieuwe verzorgingshuis

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.