Herengracht 192 (plafond)
(in de literatuur ook Daniel Marot) was een als Fransman geboren graveur, dessinateur en architect. Hij is degene die de Lodewijk XIV-stijl in de Noordelijke Nederlanden en Engeland introduceerde. Marot is verder bekend wegens zijn 250 gravures, die zijn gebruikt voor behang-, damast- en meubelontwerpen. In 1709 naturaliseerde hij tot Hollander.
Hij was de zoon van de Franse hofarchitect Jean Marot (1619-1679) en een van de vele hugenoten die na de opheffing van het edict van Nantes naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vluchtte.
In het ondertrouwregister van de Waalse kerk in Amsterdam van 23 oktober 1694 staat Marot vermeld als zijnde 33 jaren oud. In zijn overlijdensakte van juni 1752 staat daarentegen dat hij stierf op 88-jarige leeftijd.
Marot werd in Frankrijk opgeleid tot dessinateur, in de traditie van kunstenaars als Jean Le Pautre en Jean Bérain. Le Pautre was zijn leermeester. Een dessinateur leverde de ontwerpen voor timmerlieden, tuinlieden, wevers, smeden, houtsnijders en meubelmakers, maar hoefde niet over de feitelijke kennis te beschikken hoe hun ontwerpen tot een product konden worden omgezet.
Marot kwam in dienst van koning-stadhouder Willem III en de Friese stadhouders. Marot bracht de stijl van Lodewijk XIV naar Nederland en Engeland, en ontwierp in deze stijl interieurs, gebouwen, zoals Hampton Court Palace, en tuinen, bijvoorbeeld Paleis Het Loo en Watervliet, bewoond door Gerrit Corver en zijn schoonzoon Nicolaes Geelvinck in Velsen-Noord.
In 1686 vestigde Marot zich in Den Haag, in 1694 trok hij naar Londen, op uitnodiging van koning-stadhouder Willem III. In 1707 kocht hij een huis in de Sint Antoniesbreestraat te Amsterdam. Tussen 1715 en 1747 bezat hij een huis aan de Reguliersgracht. Vanaf 1720 woonde hij aan het Noordeinde 164. Daar woonde Marot tot aan zijn dood. De keuken en de tuin zijn tot de dag van vandaag bewaard gebleven.
Een van zijn zonen was Daniël Marot de jongere, die enige naam verwierf als kunstenaar en een aantal malen met zijn vader zou samenwerken.
Bron Wikipedia
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.