In de oude situatie, voor de afbraak van de Heiligenpoort in 1663 lag de rooilijn verder de stad is. Na de uitbreiding van de vierde uitleg is deze opgeschoven naar de huidige plek. Het is ook nog te zien aan Herengracht 403, waar de eigenaren het huis niet meer hebben aangepast aan de nieuwe rooilijn. Daarna is het extra stuk groot genoeg dit op te nemen in het pand. de oude rooilijn volgde de rode lijn die ik op de oude Publieke Werkenkaart uit 1909 heb getrokken. O.a. d'Oude Man lag aan deze rooilijn. Dat huis stond er in 1909 nog aan het binnenplaatsje en heeft erna er ook nog een tijdje gestaan, het is bij de latere verbouwingen verdwenen. De oorspronkelijke huisjes Koningsplein 16, 18 en 20 zijn pas na het verplaatsen van de rooilijn gebouwd.
Als de gracht er nog ligt. heet het de Heiligewegburgwal. Bij de vierde uitleg noemt het bestuur de Singel, die nu geen verdedigingsgracht meer is, Koningsgracht als eerbewijs aan Koning Hendrik IV van Frankrijk en die doorloopt tot aan de Herengracht. Maar deze naam wordt niet gebruikt, behalve maar na de demping in 1658 als Koningsplein. In 1667 wordt in een kwijtschelding vermeld "een huys en erve aen 't nieuw Coningplein.
Het Koningsplein was een onderdeel van de Heiligeweg, die van Sloten over de Overtoom naar de Heilige Stede (Nieuwe Zijds Kapel) in de Kalverstraat loopt.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.