Keizersgracht 22

Keizersgracht 22

Keizersgracht 22

Keizersgracht 22, Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 22 voormalige kerk "de Zaaier"

 

Gebouwd           1838
Architect            Johs. van Straten 
Opdrachtgever    Paters Jezuieten
Monument         Rijksmonument

 

 

Geschiedenis

Op deze plaats staat al heel lang een Roomskatholieke schuilkerk met de bijnaam De Sayer, c.q. De Zaaier, zie tab "Oude 22b" voor de geschiedenis.

 

Einde schuilkerken

In 1798, aan het begin van de Franse tijd, komt formeel een einde aan de schuilkerkenperiode. Alle godsdiensten worden dan voor de wet gelijkgesteld. Met de invoering van het koninkrijk der Nederlanden in 1815 blijft dit bestaan. Het betekent overigens nog niet dat er volledige vrijheid van godsdienst is; de overheid bemoeidt zich nog met allerlei kerkelijke aangelegenheden, zoals de bouw van kerken die in het algemeen door overheidsambtenaren worden ontworpen en uitgevoerd. In de steden soms door de stadsarchitect, daarbuiten door een ambtenaar van Rijkswaterstaat, vandaar de naam een "waterstaatskerk". Met de grondwetswijziging van 1848 trekt de overheid zich verder uit kerkelijke aangelegenheden terug, en krijgen kerken volledige zeggenschap over de bouw van hun eigen godshuizen.

De nieuwe kerk door van Straten

Maar de Zaaier is al in 1836 ontworpen door de architect Johannes van Straaten[1781-1858] en is in 1837 is deze nieuwe, als kerk herkenbaar gebouw, in gebruik genomen, dat mocht nu weer. De kerk is gebouwd  in de "Waterstaatsstijl".

Deze kerk is buiten gebruik gesteld in 1929, toen de nieuwe kerk St. Ignatius, ook nog met de bijnaam "De Zaaier", aan de Rozengracht in gebruik is genomen. Dit omdat het aantal kerkganger in het centrum afnam doordat er meer kantoren komen en het aantal bewoners afneemt. Het torentje op de voorgevel is alweer vele decennia geleden verwijderd, maar verder is ook nu dit gebouw, zowel qua voorgevel als qua interieur, duidelijk herkenbaar als een voormalige kerk. Helaas heb ik geen foto's van het huidige interieur.

Deze voormalige St. Ignatiuskerk, met zijn gevel in classicistische stijl is  gebouwd door J. van Straaten.

 

Opening kerk, kranten 1 juni 1837 :

Algemeen Dagblad:

De nieuwe orgel-mis en drie motetten, gisteren bij de inwijding der R.K. kerk de Zaaijer uitgevoerd, zijn, naar wij nader vernemen, CompositiĆ«n van onzen verdienstelijken stadgenoot, de Heer J.B. van Bree. 

Opregte Haarlemsche Courant:

Heden is alhier, door Zijne Hoogw. den bisschop  van Cutium, de nieuwe r. katholijke kerk de Zaaijer, op de keizersgracht bij de Brouwersgracht, plegtig ingewijd, in tegenwoordigheid van eene commissie der stedelijke regering en andere aanzienlijke beambten.

Keizersgracht 22, Deurkalf

Deurkalf met de datum MDCCCXXXVII, dat is 1837

Keizersgracht 22, Raam

Keizersgracht 22, Raam

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.