In 1665 zijn hier vijf koopmanshuizen naast elkaar gebouwd met dezelfde halsgevels in de stijl van het Hollands classicisme. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Justus Vingboons, de broer van de bekendere architect Philips Vingboons. De huizen zijn ook direct zo gebouwd op dit deel van de vierde stadsuitleg van 1663.
De nrs 402 en 404 zijn gebouwd voor Pieter Hockius
Het zijn bergstenen halsgevels, elk met een vooruitspringend middengedeelte, een gebogen fronton, vleugelstukken met festoenen en krullen, festoenen onder de vensters (behalve bij 408) frontons boven de vensters en een stoep.
Van de vijf halsgevels hebben er echter slechts twee hun oorspronkelijke top behouden, wel heeft 402 nu een driehoekig fronton.
De zandstenen halsgevel heeft een middenrisaliet van één raamas die helemaal doorloopt tot in de hals. Deze hals is bekroond door een gebogen fronton. De klauwstukken zijn fraai gebeeldhouwd. Er bevindt zich ook een omlijst raampje en een jaarlint onder de hijsbalk. Boven de buitenste twee ramen zijn frontons aangebracht. Aan deze gevel is niet veel veranderd, ook de festoenen die op de gevels zijn bevestigd, zijn bewaard gebleven.
Het huis is 5,70 m. breed en is in 1758 verbouwd, waarbij deze hardstenen rococo stoep met harpstuk en flesbalusters is aangebracht, deze stoep is ook duidelijk te zien op de tekening van het Grachtenboek uit 1767. Stoepen met harpstukken zijn heel zeldzaam. Deze zijn ook te zien aan de Herengracht 480, Herengracht 520 en het O.Z. Huiszittenhuis aan het Waterlooplein.
De onder- en bovendeur zijn ook uit deze tijd.
Het bovenraam is uit begin 19de eeuw.
In het interieur treffen we een voor- en achterkamer in Lodewijk XV-stijl met stucwerk en grisailles uit circa 1765, o.a. reliëfs met de vier seizoenen.
In het huis is ook nog een plafondschildering geweest van J.Buttner uit circa 1750, maar die is in 1933 overgebracht naar Herengracht 250.
In 1734 is het eigendom van en wordt het bewoond door Hendrik Huygens.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.