Groen, opticien

Opticien Groen 1906 - 1978.

 

Keizersgracht 506 (winkel)

 

In 1906 opent hier, Keizersgracht 506, de opticien M.A. Groen zijn winkel. Tevoren had hij een winkel op de Heiligenweg 23. De eerste vermelding van M.A. Groen in het adressenboek van Amsterdam is 1900/1901 als instrumentenmaker.

De opticien Groen gaat blijkbaar erg voortvarend te werk. In 1919 opent hij, onder de naam M.A. Groen & Co. een nieuwe glazenslijperij, waar met de nieuwste Amerikaanse [slijp]machines wordt gewerkt. Hiervan worden foto's gemaakt en is misschien hierover een reportage gemaakt in het tijdschrift "Het Leven". Ook opent hij dan een tweede vestiging in Den Haag, nl. Noordeinde 88.

 

 

Keizersgracht 506 advertentie Groen Algemeen Handelsblad 27-05-1906

De verhuizing naar Keizersgracht 506 uit het Algemeen Handelsblad 27 mei 1906.

 

In 1922 helpt hij vlak voor sluitingstijd nog een klant. Dat duurt tot na sluitingstijd, waarvoor hij beboet wordt. Hij laat het voorkomen en hij wordt hiervoor door de rechter van rechtsvervolging ontslagen. De zaak loopt door tot de Hoge Raad, wat tot een uitbreiding van het begrip overmacht leidt. Zie het tabblad het "Opticienarrest 1923".

 

Later heeft de heer Groen de winkel overgedaan aan de heer Kunst, die verder gaat met de winkel onder de naam "Groen Optiek" en die geassisteerd wordt door zijn schoonzus. Na het overlijden van de heer Kunst is de winkel opgedoekt en is de sportwinkel Accent erin gekomen.

Keizersgracht 506 Glasslijperij

Er is ook in 1919 een glasslijperij in geopend, waar de de brillenglazen werden geslepen voor de klanten. Foto Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/Fotograaf onbekend

Keizersgracht 506 - 508 1944 Kok RCE

De etalage van opticien M.A. Groen, foto gemaakt door de architect A.A. Kok, Stadsarchief Amsterdam

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.